ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГУкраїна купила у РФ ядерного палива на 158 млн доларів

Україна купила у РФ ядерного палива на 158 млн доларів

Український «Енергоатом» відзвітував про закупівлі ядерного палива

Український «Енергоатом» опублікував звіт, в якому повідомляється про те, де закуповувалося ядерне паливо для атомних електростанцій. Нагадаємо, що раніше в уряді заявляли про мету по поступової відмови від закупівель ядерного палива у Росії.

У звіті повідомляється, що за перші 9 місяців року основні закупівлі припали, проте, на Росію. Тепловиділяючих збірок російського виробництва імпортовано на суму майже в 158,5 млн доларів - 61,2%. Якщо виражати в абсолютних значеннях, то це близько 174,5 тонн ядерного палива.

Усе інше, як стверджується, Україна закупила в Швеції. Заявлено, що шведської продукції для АЕС закуплено на суму приблизно 100 млн доларів. Це близько 141 тонни ядерного палива.

Говорячи про «шведське ядерне паливо», Україна має на увазі тепловиділяючі збірки від компанії Westinghouse. Навесні 2014 року Україна уклала з цією компанією угоду, на підставі якого закуповує ядерне паливо, вироблене на території Швеції. Це при тому, що на даний момент Westinghouse є компанією, що проходить через процедуру банкрутства.

Український «Енергоатом» продовжує використання західних тепловиділяючих збірок на реакторах радянської розробки. Нікого в українському керівництві, судячи з усього, не турбує той факт, що цей не відповідає стандартам безпеки для енергоблоків експлуатованих атомних станцій.

 

 
Коментарі (0)