ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаУкраїна купує в Росії 335 тон ядерного палива на рік

Україна купує в Росії 335 тон ядерного палива на рік

Частка поставок з Швеції склала 28,4%. 70% поставок палива були здійснені з Росії

Україна у 2018 році імпортувала тепловиділяючі збірки, які є паливом для атомних електростанцій, на загальну суму 523,2 млн дол., повідомляє Державна служба статистики. Читайте також Westinghouse готова забезпечувати ядерним паливом всі українські АЕС За даними Держстату, за звітний період у Росії було закуплено майже 335,2 тонни ядерного палива на суму 374,2 млн дол. (у загальній структурі закупівель частка російського палива становила 71,6%), а у Швеції - 211,4 тонни вартістю 148,5 млн дол. Частка поставок зі Швеції становила 28,4%. 

Як повідомлялось, в рамках диверсифікації джерел постачання ядерного палива для атомних станцій України й зниження залежності від одного джерела - російської компанії «ТВЕЛ» - держкомпанія «Енергоатом» у квітні 2014 року уклала договір з компанією Westinghouse, яка виробляє паливо на своєму заводі у Швеції. Наприкінці січня 2018 року «Енергоатом» і Westinghouse продовжили термін дії договору про поставки до 2025 року. На сьогодні шведське паливо експлуатується на Запорізькій та Южно-Українській АЕС. У грудні 2017 року міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик заявив, що Україна в 2018 році скоротить частку імпорту з Росії ядерного палива для атомних електростанцій з 60% до 45% від загального балансу споживання. 

Держпідприємство «НАЕК «Енергоатом» - найбільший виробник електроенергії в Україні з часткою сукупного виробництва близько 50% у загальному обсязі виробництва електроенергії України. На «Енергоатом» покладено функції експлуатуючої організації, яка відповідає за безпеку експлуатації всіх АЕС країни. За встановленою потужністю ядерних енергоблоків Україна посідає сьоме місце у світі. Всі реактори типу ВВЕР. В Україні діють 4 атомні електростанції з 15 енергоблоками, одна з яких, Запорізька АЕС, з 6 енергоблоками загальною потужністю 6000 МВт є найбільшою у Європі.

Кожна дівчина хоч би раз замислювалась над тим,що подарувати коханому хлопцю на день народження. Що подарувати хлопцю на день народження, адже хочеться, щоб подарунок сподобався. Ми вам розповімо, що ви можете придбати у якості подарунка.

 
Коментарі (0)