ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняУкраїна купуватиме російський газ у «час пік»

Україна купуватиме російський газ у «час пік»

«Нафтогаз» має намір закуповувати «блакитне» паливо у російського «Газпрому» в моменти пікового споживання. Основним постачальником для України залишаться європейські компанії.

Підписані в Брюсселі тимчасові домовленості дозволяють НАК «Нафтогаз України» замовляти газ у ВАТ «Газпром» за гнучким графіком і без умови «бери або плати». Про це повідомляє прес-служба компанії.

«Умови угоди дозволяють нам купувати російський газ для балансування системи в моменти пікового споживання. Припустимо, ми бачимо, що українські споживачі відбирають більше газу, ніж можуть забезпечити всі інші ресурси (власний видобуток, імпорт з країн ЄС, сховища), і нам буде потрібний додатковий газ. Тоді ми скористаємося своїм правом купити газ у «Газпрому». Основним постачальником імпортного газу до України цієї зими залишаються європейські компанії», - пояснив глава НАКу Андрій Коболєв.

За його словами, сумарний об'єм газу, який компанія закупить цієї зими, безпосередньо залежить від українських споживачів.

«Чим раціональніше ми будемо витрачати запаси газу, які в нас є, тим менше імпортного газу нам доведеться купувати. Дві третини споживання газу в зимовий період припадає на домогосподарства. Дуже гарячі батареї і відкриті вікна в будинках - кращий спосіб збільшити закупівлі російського газу», - підкреслив глава пан Коболєв.

Нагадаємо, умовою відновлення поставок російського газу Україні було перерахування «Нафтогазом» 1,45 млрд дол. за газ, поставлений «Газпромом» у листопаді-грудні 2013 року і квітні-червні 2014 року. «Нафтогаз» здійснив цей платіж.

 
Коментарі (0)