ГоловнаНовини ЖКГАльтернативна енергетикаУкраїна може отримати 200 мільйонів євро на альтернативну енергетику від ЄБРР

Україна може отримати 200 мільйонів євро на альтернативну енергетику від ЄБРР

Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) розглядає можливість надання додаткового фінансування в сумі 200 млн євро на розвиток поновлюваних джерел енергії (ВДЕ) в Україні

Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) розглядає можливість надання додаткового фінансування в сумі 200 млн євро на розвиток поновлюваних джерел енергії (ВДЕ) в Україні. Про це повідомляє БізнесЦензор.

Очікується, що затверджена в липні 2018 року третя програма фінансування розвитку ВДЕ на суму в 250 млн євро (Ukraine Sustainable Energy Lending Facility, USELF-III) до кінця 2019 року буде повністю виконана.

"ЄБРР має намір виділити нові кошти для фінансування приватних проектів з відновлюваної енергетики в рамках діючої системи стимулюючих" зелених "тарифів. Плановане поповнення дозволить банку розвинути успіх USELF-III і зберегти динаміку при переході від існуючого механізму пільгових тарифів до системи підтримки, заснованої на конкурентних аукціонах ", - зазначено в повідомленні. Рада директорів планує розглянути цей проект 30 жовтня.

Як повідомлялося, ЄБРР в рамках програми USELF підтримує розвиток відновлюваної енергетики в Україні з 2009 року. Програма спрямована на надання державі допомоги в досягненні до 2020 року частки "зеленої" генерації в загальній структурі енергоспоживання країни на рівні 11%.

В кінці 2018 старший банкір департаменту електроенергії ЄБРР Ольга Єрьоміна заявила, що організація тимчасово, до впровадження в Україні нових механізмів стимулювання розвитку альтернативної енергетики, припиняє фінансування нових ВДЕ-проектів.

У квітні 2019 року Верховна Рада прийняла закон 2712-VIII, яким з 2020 року вводяться "зелені" аукціони і закріплюється обов'язкове участь в них інвесторів в сонячних електростанцій (СЕС) потужністю понад 1 МВт і вітроелектростанцій (ВЕС) більше 5 МВт (або одна турбіна ). Закон замінює систему держпідтримки об'єктів альтернативної енергетики в вигляді "зеленого" тарифу системою, в рамках якої підтримку держави буде отримувати інвестор, який запропонував на аукціоні найменший тариф на е / е, вироблену об'єктом.

За даними Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ), за станом на кінець третього кварталу 2019 року сумарний потужність введених в експлуатацію об'єктів ВДЕ становила 4,591ГВт, а частка ВДЕ в структурі генерації - 4,9%.

 

 
Коментарі (0)