ГоловнаНовини ЖКГАльтернативна енергетикаУкраїна може залучити 70 мільярдів доларів в ВДЕ

Україна може залучити 70 мільярдів доларів в ВДЕ

Держенергоефективності вже розроблений проект Концепції впровадження та розвитку ринку зелених облігацій в Україні

 

Держенергоефективності вже розроблений проект Концепції впровадження та розвитку ринку зелених облігацій в Україні. Зараз Концепція проходить процедуру узгодження із зацікавленими органами державної влади.

Україна здатна залучити близько 73 мільярдів доларів «зеленого» фінансування - IFC

Міністерство енергетики України спільно з Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження розробили проект Концепції впровадження та розвитку ринку зелених облігацій, який зараз проходить процедуру узгодження з органами державної влади.

«Україна має великий потенціал залучення« зеленого »фінансування. За оцінками IFC, вже до 2030 року Україна здатна залучити близько 73 мільярдів доларів. І зелені облігації - саме той інструмент, який може створити мультиплікаційний ефект залучення фінансування », - зазначив заступник Міністра енергетики Ярослав Демченков в ході онлайн зустрічі зацікавлених сторін в введенні і розвитку ринку зелених облігацій в Україні.

В результаті реалізації заходів Концепції Україна зможе ввести дієвий ринок зелених облігацій і, таким чином, використовувати потенціал «зеленого» фінансування, відзначили в Держенергоефективності.

За підсумками онлайн-зустрічі її учасники домовилися опрацювати представлений план дій щодо реалізації Концепції впровадження зелених облігацій і провести ряд узгоджувальних нарад.

Досягнення цілей кліматичної нейтральності, підвищення енергоефективності різних секторів економіки, розвиток альтернативної енергетики, екологічних видів транспорту потребує значних фінансових ресурсів. Саме тому розпочато роботу по розробці правових норм, які утворюють правові основи емісії зелених облігацій в Україні, відзначили в Міненерго.

Випускати зелені облігації зможуть як уряд, так і муніципалітети, фінансові та нефінансові корпорації. Засоби від випуску можуть бути спрямовані в проекти в сфері альтернативної енергетики, енергозбереження, утилізації та переробки відходів, виробництва і використання «зеленого» водню, зокрема в транспортній інфраструктурі і промисловості, а також в інших проектах екологічного спрямування.

Залучення міжнародних фінансових інститутів, таких як МФК, ЄБРР, Світовий банк або локальні зелені банки створить можливості, щоб цей фінансовий інструмент заробив в Україні і був цікавим для учасників ринку.

Глобальний ринок зелених облігацій зростає в геометричній прогресії. У 2007 році, вперше в світі було випущено зелених облігацій на загальну суму 9 мільйонів доларів США, а в 2019 році цей показник становив понад 250 мільярдів доларів США. У 2020 році очікується світова емісія зелених облігацій обсягом в 350 мільярдів доларів США.

 

 

 
Коментарі (0)