ГоловнаНовини ЖКГАльтернативна енергетикаУкраїна може знизити споживання газу на 5 млрд кубів за рахунок енергетичних рослин

Україна може знизити споживання газу на 5 млрд кубів за рахунок енергетичних рослин

Україна має досить значний потенціал у заміні споживання газу за рахунок вирощування енергетичних рослин, таких, як енергетична лоза, тополя та міскантус. Щорічно можна вирощувати 11,5 млн тон біомаси, що замінять 5,5 млрд кубів газу

В Україні є близько 4 млн га сільськогосподарських земель, що можуть бути засаджені енергетичними рослинами, зокрема лозою та міскантусом. Здебільшого це землі низької якості, з невеликою врожайністю, які було б доцільно використовувати саме для вирощування енергетичних рослин. Про це заявив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук, під час Всеукраїнського семінару «Перспективи вирощування енергетичних культур в Україні».

Окрім того, за словами чиновника, при вирощуванні на 1 млн га енергетичних культур та середній їх врожайності 11,5 млн т/рік потенційно можна замістити до 5,5 млрд м3 газу в рік.

«Отже, наприклад, при використанні 4 млн га таких малородючих земель для вирощування енергетичної верби, тополі, міскантусу тощо, подальшій їх переробці для спалювання в котлах, можна досягти заміщення близько 20 млрд м3 газу щорічно», – повідомив Сергій Савчук.

Крім того, серйозним аргументом для подальшого розвитку альтернативної енергетики у вигляді енергетичних рослин є те, що такі культури, як міскантус або енергетична лоза ростуть на землях, здебільшого непридатних для сільського господарства і одночасно створюють досить значний об’єм біомаси, яку можна використовувати для заміщення газу.

Савчук також нагадав присутнім, що країни Європи, Америка, Китай, Японія демонструють величезні темпи розвитку відновлюваних джерел енергії, і якщо говорити про біомасу, то у всіх вищезгаданих країнах вона використовується як при виробництві електрики, тепла, так і при виробництві рідких видів палива, зокрема, біоетанолу.

«Україна має гарні передумови для динамічного розвитку біоенергетики та великий потенціал використання біомаси саме для заміщення газу», – підкреслив Юрій Шафаренко і додав, що сьогодні в країні вже існує ряд компаній, які вирощують енергетичні культури. І, навіть, є практичні приклади реалізації таких проектів.

Нагадаємо, 30 червня 2016 року у Київській області в смт. Дослідницьке Держагентство з енергоефективності провело Всеукраїнський семінар «Перспективи вирощування енергетичних культур в Україні».

Захід організований спільно з Київською обласною державною адміністрацією за підтримки Всеукраїнської теплогенеруючої компанії «Укртепло» та Біоенергетичної асоціації України на території Українського науково-дослідного інституту прогнозування та випробування техніки і технологій для сільськогосподарського виробництва ім. Л. Погорілого.

Під час теоретичної сесії учасники обговорили існуючі проблеми та механізми регулювання їх вирощування, шляхи стимулювання розвитку цієї сфери, а також ознайомились з досвідом Нідерландів. Також, на презентаційному полігоні учасники заходу мали змогу ознайомились зі зразками різних сортів енергетичної верби та міскантусу, природними умовами та особливостями їх вирощування.

 

 
Коментарі (0)