ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняУкраїна наблизилась до вирішення проблем з «газовим» боргом

Україна наблизилась до вирішення проблем з «газовим» боргом

Під час останніх тристоронніх переговорів по газу, Україна, Росія та ЄС визначилися з відображенням суми боргу України за постачання російського палива в 2013-2014 роках.

У ході останньої тристоронньої зустрічі з питань газу між Україною, Росією і ЄС, сторони вирішили проблему відображення в протоколі «питання боргу» за постачання палива до України в 2013-2014 роках. Про це заявив віце-голова Єврокомісії з енергетичного союзу Марош Шефчович у рамках  берлінського Енергетичного саміту з безпеки, передає «Укрінформ».

«Ми погодилися з сумою 3,1 мільярда доларів як взаємоприйнятною для сторін: для української сторони це є повна суму боргу, для російської - частина боргу, оскільки дійсна сума має бути визначена в Стокгольмі», - пояснив пан Шефчович.
 
Він назвав таке рішення «дипломатичною формулою» і «ключем, який відкриває двері до подальших дискусій, які дозволять досягти домовленості з інших питань».
 
У Єврокомісії сподіваються, що Стокгольмський арбітраж зможе врегулювати питання, і одночасно працюють з МВФ з питання можливості покриття боргу.
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», позови «Газпрому» до «Нафтогазу» можуть завдати руйнівного удару економіці України. Києву доведеться або віддавати останні кошти з валютного запасу, або в черговий раз «влазити» в міжнародні борги.
 
Нагадаємо, «Газпром» вимагає від НАК «Нафтогаз» повернення майже 24 мільярдів доларів. Частина з них – за недобір Україною контрактних обсягів газу з 2012 року, друга – за недоплату, на думку російської компанії, за постачання «блакитного палива» в 2014 році.
 
Коментарі (0)