ГоловнаКоментаріГазопостачанняУкраїна наблизилася до передоплати за газ

Україна наблизилася до передоплати за газ

Передоплата за газ стає для України більш реальною. Вчора борг «Нафтогазу» перед компанією «Газпром» зріс до 3,5 млрд дол., а це дає можливість росіянам вже через тиждень змінити умови.

«Нафтогаз України» не сплатив у належний строк (до 7 травня включно) квітневі поставки газу. Про це заявив журналістам офіційний представник «Газпрому» Сергій Купріянов.

«Строк оплати за квітень пройшов, платежів немає ніяких, прострочений борг України за російський газ збільшився до 3,508 млрд дол.», - констатував він.

Раніше глава Міненерго РФ Олександр Новак зазначав, що якщо Україна не погасить заборгованість вчасно, то вже 16 травня російський монополіст виставить рахунок на передоплату за червневий газ, який українська сторона повинна буде погасити до кінця поточного місяця.

«Якщо 7 травня не відбувається оплата за поставлений газ в квітні, то 16 травня «Газпром» виставляє попередній рахунок за постачання газу в червні. Відповідно, до 31 травня в української сторони буде можливість здійснити оплату цього рахунку, і тоді обсяг газу, який поставлятиметься в червні за передоплатою, буде рівно в обсязі, сплаченому до 31 травня», - сказав він.

Також глава Міненерго РФ підкреслив, що «Газпром» фактично буде мати можливість обмежити обсяг поставок газу в Україну.

Читайте також: ЄС «закрутить гайки» стосункам з «Газпромом»

Нагадаємо, «Газпром» з квітня вирішив скасувати всі пільги на постачання газу Україні, пояснивши це тим, що український партнер не виконує досягнуті домовленості щодо погашення заборгованості за постачання газу. У результаті цього ціна на російський газ з квітня 2014 року збільшилася до порядку 480 дол. за тисячу кубометрів з 268,5 дол. за тисячу кубометрів у першому кварталі цього року.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, за умови системного підходу Україна може сподіватися на позитивне рішення Стокгольмського арбітражу у судовому процесі проти «Газпрому». Єдине, що може зіграти не на користь - непогашена заборгованість за російське паливо.

 
Коментарі (0)