ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаУкраїна наполягає, що росіяни мають залишити територію ЗАЕС

Україна наполягає, що росіяни мають залишити територію ЗАЕС

Переговори щодо створення нейтральної зони довкола Запорізької АЕС проходять досить складно. Україна наполягає, що росіяни мають залишити територію ЗАЕС і вивести звідти важку техніку.
Переговори щодо створення нейтральної зони довкола Запорізької АЕС проходять досить складно. Україна наполягає, що росіяни мають залишити територію ЗАЕС і вивести звідти важку техніку.
 
Про це заявив Міністр енергетики України Герман Галущенко в ефірі національного телемарафону “Єдині новини”, перебуваючи на одній з українських атомних станцій.
 
Очільник Міненерго наголосив, що атомна галузь є базовою для української енергетики, адже до початку повномасштабної війни доля атомної генерації в загальному енергоміксі складала до 60%.
 
“На сьогодні всі блоки, які є на контрольованій українській території, перебувають в роботі й виробляють максимум електроенергії. І я впевнений, що найближчим часом і блоки Запорізької АЕС доєднаються до нашої енергосистеми, як її невід’ємна частина”, - підкреслив Міністр.
 
Герман Галущенко нагадав, що під час візиту до Парижа українська делегація на чолі з Прем’єр-міністром Денисом Шмигалем зустрічалася з генеральним директором МАГАТЕ Рафаелем Гроссі. І одною з ключових тем цієї зустрічі стало питання деокупації ЗАЕС.
 
“Дійсно йдуть перемовини. Мова йде про зону нейтральності як на самій станції, так і навколо неї. Перемовини досить складні”, - зазначив він.
 
Міністр розповів, що наразі сторони домовились про роботу постійних місій МАГАТЕ на всіх атомних об’єктах України, а не тільки на ЗАЕС.
 
“Стосовно нейтральності, або угоди про зону нейтральності. Позиція України чітка, ми її не змінювали ніколи: росіяни мають залишити станцію. Мова йде про військових, важку техніку і персонал “росатома”, який по факту допомагає здійснювати окупацію. І після цього ми будемо говорити про зону, як вона буде визначена, скільки це буде кілометрів – 5, 10, 20”, - сказав він.
 
Герман Галущенко підкреслив, що події на ЗАЕС – питання не тільки України, але і всього світу: “Це питання – виклик для всіх цивілізованих країн з точки зору ядерної безпеки перш за все”.
 
Міністр також відзначив чіткість позиції МАГАТЕ щодо того, що ЗАЕС – саме українська станція: “Немає зараз дискусії щодо приналежності станції, попри реєстрацію підприємства в Москві з аналогічною назвою. МАГАТЕ чітко каже – це український об’єкт”.
 
Герман Галущенко також підкреслив, що росіяни продовжують здійснювати шалений тиск на персонал ЗАЕС, зокрема, змушуючи підписувати контракти про співпрацю з “росатомом”, чим порушують міжнародні норми та стандарти.
 
“Для забезпечення 7 принципів ядерної безпеки, якими опікується МАГАТЕ, є перше і ключове рішення: росіяни мають вийти зі станції. Фізично вийти. За ними мають закритися двері. І далі ми можемо розмовляти”, - резюмував Міністр.
 
Коментарі (0)