ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаУкраїна нарощує продаж електроенергії в ЄС

Україна нарощує продаж електроенергії в ЄС

Європейська мережа операторів системи передачі електроенергії ENTSO-E ще на 20% збільшила доступну пропускну спроможність для експорту електроенергії з України до ЄС

 

Європейська мережа операторів системи передачі електроенергії ENTSO-E ще на 20% збільшила доступну пропускну спроможність для експорту електроенергії з України до ЄС – до 300 МВт. Про це повідомляє Укренерго.

«Таким чином, загальний обсяг доступної пропускної спроможності електромереж між енергосистемами України та ЄС у денні та вечірні години збільшився до 300 МВт, а вночі залишиться на рівні 250 МВт», — йдеться в повідомленні.

У перший день постачання 5 вересня на аукціонах з доступу до міждержавних перетинів у денні та нічні години він розподілятиметься у напрямку Румунії обсягом 125 МВт, а в Словаччині — 175 МВт. З 6 вересня – в обидві країни порівну: по 150 МВт вдень та ввечері та по 125 МВт вночі до кожної країни.

Зазначається, що для подальшого перегляду обсягу експорту електроенергії з України ENTSO-E необхідно провести додаткові розрахунки режимів роботи українських АЕС в умовах потенційних аварійних ситуацій у європейській енергосистемі.

"Укренерго надасть європейським партнерам активну допомогу у фіналізації цього дослідження і надасть ENTSO-E запит на додаткове розширення експортних потужностей ще в поточному місяці", - повідомили в компанії.

Зазначимо, за два місяці Україна заробила 3 ​​млрд. гривень на експорті електроенергії до Європи.

У самій Україні після початку війни із Росією споживання електроенергії впало на 30%.

Україна може стати «зеленим енергохабом» для Європи та нарощувати експорт електроенергії до Євросоюзу. Про це президент Володимир Зеленський заявив у п'ятницю, 2 вересня, виступаючи з відеозв'язку на міжнародному економічному форумі "Амброзетті" в Італії.

"Навіть зараз, за ​​всіх складнощів, ми можемо експортувати такий обсяг електрики, який відповідає, як мінімум, 8% споживання всієї Італії", - зазначив він.

За словами Зеленського, Україна може стати зеленим енергохабом для Європи, який замінить російські "брудні" енергоресурси.

«Брудні в різних сенсах цього слова: і в екологічному, і моральному. Наша країна має величезний природний потенціал для розвитку можливостей у зеленій енергетиці та у виробництві зеленого водню. Це потенціал у десятки, а, можливо, у сотні зелених гігават електричних потужностей та мільйони тонн зеленого водню», — сказав президент.

 

 

 
Коментарі (0)