ГоловнаПублікаціїГазопостачанняУкраїна не домовиться з Росією про літній «газовий» пакет – опитування

Україна не домовиться з Росією про літній «газовий» пакет – опитування

Більшість українців не вірить, що Київ зможе домовитися з Москвою про літній «газовий» пакет. Кажуть – Росія використовуватиме паливо як політичний важіль, та й домовлятися з окупантами немає про що.

Дія «зимового» пакету, який передбачає знижку у контракті на постачання російського газу між Україною та РФ, підписаного у Брюсселі за участю Єврокомісії, наближається до кінця.  Київ вже готується до нових переговорів з Москвою щодо закупівлі палива на «літніх» умовах, проте, все одно робить ставку на реверсний газ.

В українському уряді заявили, що готові на перемовини з Російською Федерацією щодо поставок природного газу на літній період лише на ринкових умовах.
 
«На ринкових умовах ми готові домовлятися, так само як ми домовилися на тристоронньому рівні під час підписання «зимового пакета», - наголосив Прем’єр Арсеній Яценюк.
 
Прем’єр висловив припущення, що ціна на «блакитне» паливо на європейських ринках знизиться до рівня 250-300 доларів.
 
«Внаслідок падіння цін на нафту вже в цьому кварталі ціна на російський газ - 329 доларів. Залежно від ситуації з цінами на нафту, думаю, що в літній сезон ціна на європейських ринках буде від 250 до 300 доларів», - підкреслив він.
 
У Росії в свою чергу відзначили, що не виключають зниження ціни на газ для України з 1 квітня. Це дата, коли закінчується «зимовий пакет», але при цьому контракт не припиняється.
 
Пізніше російська компанія «Газпром» уточнила «літню» ціну на газ для України. Вона в першому кварталі становить 329 дол. за тис. куб. м. Про це повідомив офіційний представник «Газпрому» Сергій Купріянов.
 
 
«Україна Комунальна» поцікавилася у своїх читачів, чи вдасться Україні, на їх думку, домовитися з Росією про літній «газовий» пакет?
 
Відповідне опитування проходило на електронних шпальтах «У.К.» з 9 по 16 лютого.
 
За результатами опитування виявилося, що більшість українців не вірить в те, що Україні вдасться домовитися про закупку газу на літніх умовах: 26% читачів переконані, що Росія буде використовувати паливо як політичний важіль; 21% голосувальників вважає, що з окупантами немає про що домовлятися; 6% респондентів притримуються думки, що крапку у ціновому питанні поставить арбітражний суд. Меншість користувачів порталу «У.К.» вважає, що Київ все ж домовиться з Москвою про «літні» поставки палива: 13% читачів вважають, що це взаємовигідно; 13% респондентів переконані, що для цього потрібно залучити європейську сторону до переговорів; 14% голосувальників вірять у нові літні «газові» умови, якщо вони будуть ринковими. Лише 7% користувачів порталу «У.К.» відзначили, що їх не цікавить дане питання.
 
Коментарі (0)