ГоловнаКоментаріГазопостачанняУкраїна не готова відмовитись від російського газу

Україна не готова відмовитись від російського газу

Україна поки що не може повністю відмовитись від російського газу. Адже в такому випадку забезпечити функціонування енергетичного сектору буде вкрай важко. Однак, у відносинах з РФ, Київ має і вигоду, щоправда лише в питаннях поставок електроенергії.

Хоч в Україні і проведено низку енергоефективних заходів, однак, поки що, забезпечити нормальне функціонування енергетичного сектору, повністю відмовившись від російського газу, буде дуже важко. Про це заявив Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин. Передає «РБК-Україна».

«З огляду на те, що вже було чимало зроблено енергоефективних заходів, то, думаю, скорочення споживання буде ще більшим. Наразі споживання скоротилося не менше, ніж на 10%. Але поки що повністю без російського газу буде складно», - сказав чиновник.

Пан Міністр повідомив, що закачування природного газу Україна здійснює як з Європи, так і з Росії. Обсяги імпортованого «блакитного» палива знаходяться майже на однакових рівнях – 24 та 25 млн кубометрів відповідно.

«Зараз ми збільшуємо закачку. Ми вже закачали більше 1 млрд 700 млн куб м і кожного дня ми закачуємо близько 50 млн куб. м», - сказав пан Демчишин.

Що ж стосується договору між «Газпромом» і «Нафтогазом», то за словами Володимира Демчишина, підписана в квітні угода закінчується у червні, після чого Київ буде продовжувати контракт.

«В принципі ми схильні вважати, що вже домовилися, формула утворення ціни вже відома, але поки що цей документ не підписаний. Все залежатиме від поточного періоду, поки що не готовий сказати більш детально», - заявив очільник Міненерго.

Відтак, Володимир Демчишин вважає цілком адекватною нинішню ціну на газ, яка становит 248 дол. за 1 тис. куб. м.

Читайте також: У «Нафтогазі» не задоволені тарифами на паливо

Однак, в питаннях електропостачання справи ідуть краще. За словами пана Міністра, контракт з РФ про імпорт електроенергії «рятувальний жилет».

«Насправді, у таких договорах є сенс, тому що у випадку форс-мажорів (якщо блок на АЕС, наприклад, зупинився на ремонт), ми отримуємо перетік і закриваємо питання. Ми ж не платимо за існування цього договору, та й ціна електроенергії там адекватна», - підсумував пан Демчишин.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, Російська Федерація, при прийнятті рішення про надання знижки на природний газ для України, може враховувати позицію Києва щодо невиплати боргових зобов'язань перед РФ.

 
Коментарі (0)