ГоловнаКоментаріГазопостачанняУкраїна не миритиметься з передоплатою за газ

Україна не миритиметься з передоплатою за газ

Україна наполягає, що не буде миритися з передоплатою за російський газ і, у разі її введення, одразу ж звернеться до суду. Втім експерти ринку наразі неоднозначно оцінюють ситуацію, і схильні вважати, що Київ втрачає позиції.

У разі, якщо Російська Федерація переведе Україну на передоплату за газ, Київ буде змушений звернутися до суду. На цьому наголосив Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк ефірі «Шустер Live» на Першому національному каналі, відповідаючи на питання ведучого, що для України буде означати введення Росією передоплати за газ.

«Це означає, що ми йдемо в суд. І буде такий варіант: ми платимо за ціною, яка встановлена судом, а Росія зобов'язана постачати газ за ціною, яку теж встановлює суд. Якщо після судової тяганини ціна буде вища, ми доплатимо Росії. Якщо нижча, то Росія доплатить нам», - сказав він.

У той же час, за повідомленнями ЗМІ, експерти ринку вважають, що Україна втрачає перевагу в переговорах щодо ціни на газ.

Головними причинами вони називають рішення уряду про часткове погашення боргу в 786 мільйонів доларів і усунення від переговорного процесу європейських структур.

Читайте також: «Газові» переговори - від поступок до погроз

Вкрай негативно експерти ринку оцінюють і обґрунтування єврокомісаром з питань енергетики Гюнтером Еттингером ціни газу для України у межах 350-380 доларів за тисячу кубометрів.

«Після такої заяви єврочиновника наша держава остаточно втрачає шанс домогтися від «Газпрому» зменшення вартості до 260-300 доларів», - нарікають аналітики.

Раніше, «Україна Комунальна» повідомляла, що Росія пішла на поступки і перенесла режим «газової» передоплати для України на тиждень, до 9 червня. Однак, згодом зробила заяву, що єдиною можливістю вирішення спірних питань у цій сфері є погашення Україною заборгованості.

«Я знаю, що «Газпром» і українські партнери близькі до остаточних домовленостей, ми не виключаємо, що можемо піти назустріч українцям, підтримати їх у разі виплати боргів, які накопичені за останній час», - сказав Президент РФ Володимир Путін, водночас додаючи, що ризик неплатежів залишається високим і він повністю ляже на плечі ЄС, що західним країнам не потрібно.

Крім того, пан Путін попередив, що Росія може скоротити поставки газу в Європу в тому випадку, якщо в Україні будуть здійснюватися реверсні поставки газу.

 
Коментарі (0)