ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняУкраїна не оцінила поступок Росії у газових питаннях

Україна не оцінила поступок Росії у газових питаннях

Українська сторона не оцінила «широкого жесту» РФ стосовно знижки у 100 дол. на російське паливо і назвала її дискримінаційною, адже це означає, що Москва вважає справедливою і ринковою ціну палива для України в 485 дол. за тис. куб. м.

Україна вважає дискримінаційною пропозицію, висловлену сьогодні Міністром енергетики Росії Олександром Новаком щодо ціни на природний газ до 385 дол. за тис. куб. м з урахуванням знижки в 100 дол. Про це йдеться в коментарі Глави Міненерго на сайті відомства.

«Українська сторона розчарована відсутністю конструктивного підходу з боку російської сторони в переговорах щодо врегулювання питання поставок газу в Україну. Ми знову чуємо ціну 385 дол. за рахунок застосування так званої знижки в 100 дол. від ціни 485 дол. за рахунок скасування мита. Тобто, на думку російської сторони ціна 485 дол. є справедливою і ринковою. Ми вважаємо, що це дискримінаційна ціна», - заявив пан Продан.

У той же час він повідомив, що українська сторона зробила кілька пропозицій, в т.ч. консолідованих з Єврокомісією, за дійсно ринковими механізмами встановлення ціни.

«Остання наша пропозиція - розраховувати ціну, виходячи з рівня цін,які склалися на європейських газових хабах, зменшивши її на величину витрат на транспортування газу від кордону РФ до країн ЄС. Яка ціна може бути більш ринковою ціною ніж біржова ціна?» - додав Глава Міненерго.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, сьогодні глава Міненерго РФ Олександр Новак заявив, що Росія готова постачати Україні газ за 385 дол./тис. куб. м з урахуванням знижки в 100 дол., а також готова перерахувати борг України за газ зі знижкою 100 дол. за тисячу кубометрів при погашенні Україною 1,45 млрд дол. боргу за газ, поставлений у 2013 році.

 
Коментарі (0)