ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГУкраїна не змогла домовитися з МВФ про ціну на газ

Україна не змогла домовитися з МВФ про ціну на газ

Переговори з Міжнародним валютним фондом (МВФ) про ціну на газ для населення завершилися безрезультатно, в зв'язку з чим рішення про виділення Україні нового кредитного траншу може бути прийнято не раніше середини весни 2018 року

Переговори з Міжнародним валютним фондом (МВФ) про ціну на газ для населення завершилися безрезультатно, в зв'язку з чим рішення про виділення Україні нового кредитного траншу може бути прийнято не раніше середини весни 2018 року. Про це пишуть "Українські новини".

Про незмінність позиції МВФ щодо ціноутворення свідчать недавні заяви представників МВФ, зазначає агентство. За словами співрозмовника "Українських новин" в уряді, це була остання можливість домовитися з кредитором про ціну газу на поточний опалювальний сезон.

Згідно з механізмом встановлення цін на газ, закріпленому постановою Кабміну №187 від 2 березня 2017 року, з жовтня поточного року до 1 квітня 2018 року ціна газу повинна підвищитися на 17,6% - з 4942 грн до 5815 грн за 1 тис. Куб. м. Проти підвищення ціни палива виступає прем'єр-міністр Володимир Гройсман. Однак МВФ наполягає на незмінності механізму ціноутворення.

"Для МВФ це принципове питання. Вони не хочуть проводити зміни ретроспективно, якими б не були пропозиції України, і не хочуть, щоб домовленості змінювалися в залежності від зміни ситуації. Якщо вже затверджений механізм веде до підвищення ціни, то будьте ласкаві піднімати - так вже трапилося ", - заявив агентству джерело, знайоме з позицією Фонду.

Найбільш вірогідним сценарієм в цих умовах є заморожування програми співпраці з Міжнародним валютним фондом як мінімум до закінчення опалювального сезону в Україні - 1 апреля 2018 року. Крім того, 31 березня 2018 року припинить діяти постанова №187. До цього моменту для населення і ТКЕ буде діяти колишня ціна на газ, встановлена ​​на рівні імпортного паритету, відзначає агентство.

 

 
Коментарі (0)