ГоловнаНовини ЖКГТеплоенергетикаУкраїна очікує від ЄБРР гроші для підвищення безпеки АЕС

Україна очікує від ЄБРР гроші для підвищення безпеки АЕС

Позику Україні буде надано на надзвичайно пільгових умовах.

Україна розраховує на підтримку європейськими інституціями Комплексної зведеної програми підвищення безпеки енергоблоків атомних електростанцій та очікує на надання 800 млн євро позики на реалізацію цієї програми від «Євроатому» та ЄБРР.

Про це «У.К.» повідомили у прес-службі Міненерговугілля.

За словами директора департаменту стратегічної політики, інвестицій та ядерно-енергетичного комплексу Міністерства енергетики та вугільної промисловості України Микити Константінова, у ході зустрічі українська сторона наголошувала на важливості підтримки європейських фінансових установ у фінансуванні Комплексної зведеної програми підвищення безпеки енергоблоків АЕС, загальна вартість якої становить понад 12 млрд гривень.

«Важливе питання, яке стосується підвищення рівня безпеки українських АЕС - це підтримка «Євроатомом» та ЄБРР Комплексної зведеної програми підвищення безпеки українських енергоблоків. Загальна вартість програми становить більше 12 млрд гривень. І ми очікуємо, що «Євроатом» та ЄБРР спільно нададуть у другому півріччі цього року спільну позику на виконання цієї програми на рівні 800 млн євро», - повідомив він.

При цьому Микита Константінов зазначив, що позику Україні буде надано на надзвичайно пільгових умовах.

Микита Константінов додав, що Україна приєдналася до європейської ініціативи у проведенні цільової переоцінки безпеки блоків АЕС («стрес-тестів») і зараз проводиться незалежна експертиза національних звітів, в якій також бере участь Україна.

«Одним з основних питань, яке розглядалося на експертній зустрічі, було питання «стрес-тестів» – цільової переоцінки безпеки АЕС. Це європейська ініціатива, яка стосується перш за все держав ЄС, які експлуатують ядерні енергоблоки. Вперше українська сторона отримала змогу брати участь в оцінці звітів з ядерної безпеки країн Євросоюзу», - наголосив він.

Анна Недогибченко

 
Коментарі (0)