ГоловнаНовини ЖКГОпалювальний сезон 2023-2024Україна підходить до опалювального сезону 2016-2017 з напівпорожніми сховищами

Україна підходить до опалювального сезону 2016-2017 з напівпорожніми сховищами

Українська влада вважає, що заходи з енергоефективності та газозамещению в 2016 році дозволять пройти опалювальний сезон 2017-2017 з рекордно низькими запасами в ПСГ. Експерти з владою не згодні.

Запаси природного газу в українських підземних сховищах газу (ПСГ) з 20 по 27 серпня збільшилися на 3,6% або на 429 кубометрів – до 12,25 млрд куб м.

Про це свідчать дані оператора газотранспортної системи України компанії «Укртрансгаз», пише Терминал.

Згідно заяви НАК «Нафтогаз України», компанія планує накопичити до початку опалювального сезону близько 14,5 млрд кубометрів газу, чого буде достатньо для комфортного проходження зими.

За словами директора спеціальних проектів НТЦ «Психея», українська влада вкотре замінює підготовку до опалювального сезону імітацією бурхливої діяльності, адже навіть для того, щоб вчасно забезпечити запланований обсяг «блакитного палива», Україні слід подвоїти темпи закачування газу.

«Рік тому в додатку 20 «Плану заходів з підготовки об'єктів паливно-енергетичного комплексу до осінньо-зимового періоду 2015/16 років і його проходження» було чітко сказано: «Європейською комісією рекомендовано, щоб обсяги природного газу, які зберігаються в ПСГ України, досягли 20,7 млрд куб. м до 15 жовтня 2015 року». А сьогодні нашій країні як виявилося достатньо 14,5 млрд кубів. Але фактичні результати газозаміщення на порядок нижче різниці, а майбутня зима прогнозується не в приклад холоднішою, ніж минула. До того ж, щоб до 15 жовтня забезпечити навіть запланований Києвом «для комфортного проходження осінньо-зимового періоду» рівень, темпи закачування газу слід збільшити щонайменше удвічі, що неможливо із-за відсутності коштів, за якими лише «ведуться переговори», — зазначив експерт.

Як сообщали, раніше міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик заявив, що НАК «Нафтогаз України» не потребує кредитів, зокрема, Світового банку, на закупівлю газу для проходження наступного опалювального сезону.

 

 
Коментарі (0)