ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаУкраїна почне торгувати електроенергією з ЄС

Україна почне торгувати електроенергією з ЄС

Україна почне торгувати електроенергією зі своїми європейськими сусідами наприкінці цього тижня, продовжуючи виходити із сфери впливу Росії

 

Україна почне торгувати електроенергією зі своїми європейськими сусідами наприкінці цього тижня, продовжуючи виходити із сфери впливу Росії, заявила у вівторок Європейська мережа операторів систем передачі (ENTSO-E).

Про це повідомляють Економічні новини з посиланням на Associated Press.

За даними бельгійської асоціації, яка представляє десятки європейських операторів енергосистем, що передають, перший етап комерційних обмінів почнеться 30 червня, після того, як енергосистеми були синхронізовані в березні.

Інженери підключили Україну до континентальної мережі після того, як внаслідок масштабного російського вторгнення енергосистему країни було відключено від Росії. Молдова також синхронізована із континентальною системою.

ENTSO-E, яка керує найбільшою у світі об'єднаною енергосистемою, що складається з 39 учасників, заявила, що комерційний обмін з енергосистемами України та Молдови розпочнеться з об'єднання України та Румунії.

Згідно з ENTSO-E, угоди щодо інших інтерконекторів (Україна-Словаччина, Україна-Угорщина та Молдова-Румунія) розпочнуться пізніше, з потужністю 100 МВт на першому етапі.

ENTSO-E заявила у березні, що цей крок допоможе підтримати стабільність української та молдавської електроенергетичних систем.

Раніше Україна та Молдова були частиною єдиної енергетичної системи, до якої входили Росія та Білорусь. Це поставило Україну в залежність від російського оператора енергосистеми, незважаючи на те, що між двома країнами багато років не було торгівлі електроенергією.

 

 

 
Коментарі (0)