ГоловнаПублікаціїГазопостачанняУкраїна повертається в російське «газове рабство»

Україна повертається в російське «газове рабство»

На тижні, що минає, Україна, Росія та ЄС домовилися про умови поставок російського газу в Україну. В РФ впевнені, що Києву потрібно закачати більше палива, але для цього необхідно знайти кошти, яких обмаль. Українська сторона стверджує, що гроші є.

Наприкінці цього тижня Україна, Росія та Єврокомісія узгодили умови поставок природного газу в осінньо-зимовий період. Протокол між сторонами парафовано, однак підписання та затвердження потребуватиме окремих процедур. 

«Під час зустрічі у п’ятницю 25 вересня Володимир Демчишин, Міністр енергетики та вугільної промисловості України, Олександр Новак, Міністр енергетики РФ, Марош Шефчович, Віце-президент Європейської Комісії, обговорили та погодили всі сутнісні параметри зобов'язуючого тристороннього Протоколу щодо зобов'язань уряду Російської Федерації, уряду України та Єврокомісії до нового зимового пакету», - зазначається у повідомленні компанії «Нафтогаз України».
 
У НАКу також повідомили про узгодження всіх ключових позицій щодо додаткової угоди до контракту на постачання газу між «Нафтогазом» та «Газпромом». 
 
«Підписання додаткової угоди пов'язане з підписанням зобов'язуючого Протоколу», - йдеться у повідомленні.
 
Пізніше Росії визначилася з ціною на газ для України. «Блакитне» паливо коштуватиме 227,4 дол. за тис. куб. м. Про це йдеться у тексті розпорядження, яке оприлюднено на сайті російського уряду.

 
Зокрема, документ передбачає встановлення розміру зниження експортного мита на газ, який постачається в Україну.
 
Згідно з документом, мито буде знижено на 24,6 дол. від базової ціни в розмірі 252 дол. за за тисячу кубометрів згідно з контрактом «Газпрому» і «Нафтогазу України». Нова ціна буде діяти до кінця 2015 року (на четвертий квартал).
 
При цьому, голова «Газпрому» Олексій Міллер допускає, що в України можуть виникнути проблеми з транзитом газу до Європи. Труднощі ймовірні у випадку аномально холодної зими.
 
«Сьогодні ми фіксуємо, що Україна все-таки отримала гроші, це 500 млн дол., і з початку жовтня Україна почне відбирати російський газ... Але 2 млрд кубів проблему не вирішують... Тому якщо зима буде аномально холодною, то все-таки можна чекати проблем», — заявив він.
 
Для того щоб забезпечити транзит, в цьому випадку Україні потрібно закупити 5-7 млрд куб. м газу, стверджує пан Міллер.
 
Нагадаємо, в Україні вже зібрали 500 млн дол. для купівлі природного газу в жовтні. За словами очільника Міненерго Володимира Демчишина, цих коштів вистачить для придбання необхідних 2 млрд кубометрів російського газу.
 
«Ми вже зібрали 500 млн дол., цього вистачить на закупівлю 2 млрд кубометрів газу», - сказав він.
 
Міністр також наголосив: «Гроші вже знаходяться на рахунку «Нафтогазу України». Вони доступні і призначені для оплати газу «Газпрому».
 
Окрім того, міжнародні фінансові інститути на чолі із Світовим банком планують виділити 1 млрд дол для забезпечення України природним газом в опалювальний сезон.
 
Так, фінансування купівлі «блакитного» палива складається з кредитів і гарантій, що дозволить подолати одну з основних перешкод на шляху досягнення домовленості щодо газу між Москвою і Києвом.
 
В ЄС сподіваються, що «Нафтогазу» суми в 1 млрд дол вистачить для купівлі найближчим часом близько 5 млрд кубометрів газу, що доведе запаси газу в українських сховищах до 19 млрд кубометрів.
 
 
У Європейській комісії вважають, що такого обсягу вистачить Україні та ЄС для проходження опалювального сезону.
 
Також, НАК «Нафтогаз України» отримає додаткові кошти для купівлі природного газу на зиму за рахунок врегулювання графіку погашення заборгованості перед «Нафтогазом» та ДК «Газ України» групою  компаній Ostchem (ПАТ «АЗОТ» і ПАТ «Рівнеазот»). 
 
Зокрема, сторони підписали мирові угоди, затверджені судовими рішеннями, згідно з якими група компаній зобов’язана сплатити НАКу 2,96 млрд грн (в суму включені штрафні санкції та інші нарахування, передбачені законодавством України) до кінця січня 2016 року.
 
«Ми вітаємо конструктивну позицію Ostchem щодо врегулювання заборгованості. Ця угода дозволить зменшити дебіторську заборгованість групи перед «Нафтогазом» та «Газом України». В результаті цієї угоди «Нафтогаз» отримає кошти для закупівлі газу в зимовий період», — прокоментував угоду голова правління «Нафтогазу» Андрій Коболєв.
 
Перший платіж в сумі 385 млн грн «Нафтогаз» отримав 24 вересня, після чого розблокував поставки газу компаніям-боржникам.
 
Коментарі (0)