ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняУкраїна прагне доступу до словацьких газотранспортних мереж

Україна прагне доступу до словацьких газотранспортних мереж

Українська сторона спростовує заяву словацького уряду щодо незацікавленості в реверсі газу та сподівається на організацію прозорого розгляду можливостей доступу до газотранспортних мереж, які належать словацькому оператору Eustream.

Міністерство енергетики та вугільної промисловості України звернулося до Словацької Республіки з проханням організувати прозорий розгляд можливостей доступу до газотранспортних мереж, які належать словацькому оператору Eustream. Про це «Україні Комунальній» повідомили в прес-службі Міністерства.

«Міністерство енергетики та вугільної промисловості України вітає і підтримує позитивне ставлення Міністерства економіки Словацької Республіки щодо організації поставок газу з країн ЄС в Україну через територію Словаччини», - йдеться в повідомленні.

А також зазначається, що українська сторона вітала б підтвердження цієї позиції реальними кроками, спрямованими на організацію реверсного потоку природного газу в Україну або організацію постачання за схемою заміщення.

У Міністерстві підкреслюють, що українська сторона також підтримує стандартний підхід у наданні доступу європейським трейдерам до газотранспортної мережі Словацької Республіки у відповідність з нормами ЄС.

«Навіть беручи до уваги важливість і неординарність існуючого моменту, ми не вимагаємо ніякого особливого підходу до вирішення цього питання», - йдеться в повідомленні.

Проте в Міненерго просять організувати прозорий розгляд можливостей доступу до газотранспортних мереж, які належать Eustream.

«Ми, як ніхто інший, зацікавлені в тому, щоб не витрачати час. Українська сторона багато разів пропонувала почати розгляд всіх наявних технічних можливостей для організації поставок з компресорної станції «Вельке Капушани», - йдеться в повідомленні. - Тому ми не можемо погодитися з висновком словацької сторони про відсутність зацікавленості відвідати цю компресорну станцію. Навпаки, пропозиція безпосередньо опрацювати можливості поставок саме на газокомпресорній станції «Вельке Капушани», а також на станції «Ужгород» неодноразово адресувалася словацькій стороні».

Зазначимо, раніше Міненерго запропонувало створити «цільову групу», в тому числі за участю представників Єврокомісії, завданням якої буде напрацювання швидкого і дешевого варіанту реверсних поставок.

Крім того, у Міністерстві запевняють, що не мають принципових заперечень проти підписання меморандуму щодо реверсного постачання.

«Просимо розглядати це звернення як підтвердження готовності негайно, починаючи з 8 квітня поточного року, розпочати спільну роботу фахівців безпосередньо на станціях «Вельке Капушани» та «Ужгород», - резюмується в повідомленні.

Нагадаємо, Міністерство економіки Словацької Республіки називає заяви українських чиновників про недопуск їх фахівців на газовимірювальну станцію у Капушанах необґрунтованими і контрпродуктивними, що не сприяє швидкому вирішенню питання про організацію реверсних поставок газу в Україну.

Реакція словацької сторони пішла вслід за заявою Міністра енергетики України Юрія Продана про те, що питання реверсних постачань газу з території Словаччини, як самого великого альтернативного російському шляху імпорту «блакитного палива», практично не вирішується.

 
Коментарі (0)