ГоловнаКоментаріГазопостачанняУкраїна ризикує постачати газ в окупований Донбас безкоштовно

Україна ризикує постачати газ в окупований Донбас безкоштовно

Підписавши окремий контракт з «Газпромом» на поставки газу в зону АТО, Україна може взагалі забезпечувати окуповані території «блакитним» паливом безкоштовно. Для уникнення цієї ситуації, «Нафтогазу» необхідно виконувати наявні тимчасові домовленості.

Україна ризикує здійснювати поставки природного газу на окуповані території Донбасу безкоштовно, якщо НАК «Нафтогаз України» підпише з «Газпромом» окремий контракт на поставки «блакитного» палива на території «ДНР» та «ЛНР». Про це заявив експерт з енергетичних програм Сергій Дяченко, передає «Слово і Діло».

Тож, на думку експерта, для України наразі найоптимальніший варіант - використовувати тимчасові домовленості та угоди між газовими компаніями, які вже є.

«Швидше за все, ситуація обернеться таким чином, що Україна буде поставляти газ на схід України незалежно від того, буде він оплачуватися чи ні. При таких умовах це вкрай невигідно для України. Необхідно наполягати на тому, щоб відносини вибудовувалися по-іншому. До рішення Арбітражного суду, можливо, варто використовувати ті тимчасові угоди, які у нас є», - заявив експерт.

На думку пана Дяченка, безкоштовні поставки будуть можливі, адже «Донецькоблгаз» наразі знаходиться під контролем терористів.

Однак, на думку заступника директора науково-технічного центру «Психея» Геннадія Рябцева, для України окремий контракт не становить загрози.

Читайте також: Європа замовила Україні транзит газу

Він зауважив, що окремий договір між Україною та Російською Федерацією на поставки останньою природного газу в зону АТО хороший хід, зважаючи на ще діючий контракт між «Газпромом» та «Нафтогазом» від 2009 року.

«Є сенс в пропозиції «Газпрому» по окремому контракту, оскільки зараз існує договір 2009 року, де всі поставки йдуть через НАК «Нафтогаз України». Нинішні реалії такі, що всі поставки на окуповані території повинен оплачувати «Нафтогаз». Крім того, податки на цих територіях не збираються платити. Це питання необхідно вирішувати, тому що воно вже є проблемою», - вважає пан Рябцев.

Нагадаємо, у «Газпромі» порахували, що «Нафтогаз» заборгував російському монополісту близько 180 млн дол. Це борг, як зазначають у Москві, за поставки газу на Схід України.

 
Коментарі (1)
Коля Пухов
26 Квітня 2015 p. 19:19
Вина виникнення теперішнього скрутного становища в державі, у тому числі війни, знецінення гривні і т.п., лежить на можновладцях усього періоду незалежності, але вийти із створеного ними скрутного становища ці можновладці намагаються за рахунок пересічних людей. Отже , маємо очевидну несправедливість, тому навряд чи можна розраховувати на якісь позитивні зміни.