ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняУкраїна сподівається на допомогу німців у модернізації ГТС

Україна сподівається на допомогу німців у модернізації ГТС

Україна розраховує на залучення німецьких інвестицій у вітчизняну газотранспортну систему, закон про реформування якої Верховна Рада схвалила у першому читанні.

Німеччина могла б зіграти ключову роль у виробленні єдиної енергетичної політики ЄС та України. Про це заявив Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк німецькому виданню Focus.

«Ми очікуємо німецьких інвестицій в нашу газотранспортну систему. Німеччина могла б зіграти ключову роль у виробленні єдиної енергетичної політики ЄС та України», - зазначив він.

Крім того, глава уряду підкреслив, що Київ хоче змінити архітектуру європейського енергетичного ринку, а також зупинити будівництво «Південного потоку».

«Це політичний проект, який не має економічного змісту за умови, коли працює українська ГТС», - додав Арсеній Яценюк.

Прем'єр також зазначив, що Україна гарантує безперебійний транзит російського газу в країни Євросоюзу.

За словами глави уряду, щоб пройти опалювальний сезон, Україні потрібно закупити ще 7 млрд кубометрів газу в Росії.

«Зараз ми, так само як і весь Європейський Союз, ще залежимо від Росії. Частково ми вирішуємо цю проблему, купуючи російський газ у держав ЄС. Ціна на нього на 100 доларів нижча, ніж та, яку від нас вимагає РФ», - додав Прем'єр.

Нагадаємо, на початку червня Кабінет Міністрів ухвалив рішення про реорганізацію «Нафтогазу України» і створення на його базі двох компаній - з транзиту і зберігання газу. Пропонується наступне рішення: «Нафтогаз України» буде займатися виключно реалізацією природного газу, а також створюються ПАТ «Українська газотранспортна система», яке у відповідності з європейським законодавством буде займатися виключно транспортуванням природного газу, та ПАТ «Українські газові сховища», яке буде займатися зберіганням природного газу. Контроль над цими компаніями залишається за державою.

У той же час законопроект про модернізацію ГТС був розроблений в найкоротші терміни за дорученням Прем'єр-міністра Арсенія Яценюка і схвалений на засіданні уряду в середу, 18 червня. Після цього Верховна Рада прийняла його в першому читанні. Згідно з документом, на базі української ГТС пропонується створити компанію-оператора, 49% акцій якої належатиме компаніям з ЄС і США, а контрольний пакет залишиться у держави.

 
Коментарі (0)