ГоловнаПублікаціїГазопостачанняУкраїна та Росія дійшли згоди у газовому питанні

Україна та Росія дійшли згоди у газовому питанні

На тижні, що минає, Україні та Росії нарешті вдалося розібратися із питанням поставок «блакитного» палива. Як відбувалося вирішення цього питання - читайте у щотижневому огляді новин «У. К.»

Україна та Російська Федерація дійшли згоди щодо питання поставок природного газу. Зокрема, Європа від цих переговорів «відійшла».

В Європейській Комісії заявили, що Київ і Москва мають самостійно розібратися із питанням підписання «зимового» газового протоколу. Про це у Брюсселі повідомила речник віце-президента Європейської комісії з питань Енергетичного союзу Анна-Каіса Ітконен.
 
«Президент Франсуа Олланд сказав, що ми обговорили газові домовленості, було гарантовано, що угода буде підписана, а потім буде виконана. Нам дійсно немає що додати. Вони (українська та російська сторони) не підписали контракт, вони його парафували. Зараз залишається урядам продовжити необхідний процес», - сказала пані Ітконен.

Читайте також: Україна отримала півмільярдні гарантії на купівлю газу

Відтак, протягом тижня між «Газпром» та «Нафтогазом» йшли переговори. Зокрема, обговорювалося питання, яким чином Київ буде оплачувати «блакитне» паливо.

Примітно, у «Газпромі» заявили, що поставки газу в Україну будуть здійснюватись лише по передоплаті.

«Поставки газу в Україну здійснюватимуться суворо за передоплатою... Тристороння угода, яка була підписана у Брюсселі наприкінці вересня, не дає повністю відповіді на питання, як все-таки Україна платитиме за поставки газу взимку», - сказав Олексій Міллер.

У свою чергу, НАК «Нафтогаз України» підтвердив готовність придбання у ВАТ «Газпром» природного газу в обсязі 2 млрд куб. м протягом цього місяця та здійснив перерахування передоплати за «блакитне» паливо.

Однак, точної суми платежу у «Нафтогазі» не повідомили. Крім того, у компанії наголосили, що згідно з умовами підписаної угоди з «Газпромом», до квітня наступного року відміняється система «бери або плати», а ціна на четвертий квартал поточного року встановлена з урахуванням зниження експортного мита.
 
Отже, питання поставок природного газу між Україною та Російською Федерацією наразі є вирішеним.  Зокрема, за результатами переговорів  відомо, що «Газпром» готовий розпочати поставки природного газу в Україну з 12 жовтня.

 
Коментарі (0)