ГоловнаКоментаріЕлектроенергетикаУкраїна та Росія «розіграли» вітчизняний енергоринок

Україна та Росія «розіграли» вітчизняний енергоринок

Експерти сфери енергетики звинувачують владу у доведенні енергоринку до критичного стану. Таким чином, енергетична сфера України просто була вимушена імпортувати електроенергію з РФ, незважаючи на відверто завищену ціну.

Україна відновила імпорт електроенергії з Російської Федерації, аргументуючи це складним становищем енергетичного ринку в Україні. Однак, до цього стану вітчизняну енергетику довели цілеспрямовано. Таку думку висловив член Спостережної ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук у своєму блозі «Liga.net»

«Фактично енергоринок цілеспрямовано довели до того, щоб купувати російську електроенергію та російське вугілля. Адже Україна не лише потрапила в абсолютну і повну залежність від російської електроенергії, а й змушена «закривати» дефіцит вугілля за рахунок поставок із Росії», - стверджує експерт.

Крім того, пан Корольчук наводить до прикладу ще кілька факторів ослаблення енергетики в Україні, котрими керувалися чиновник для подальшого відновлення закупівель електрики в РФ.

«Серед аргументів влади для відновлення імпорту електроенергії – криза в енергосистемі, нестача вугілля, неготовність теплових електростанцій до опалювального сезону. Саме цим керувалися у Міненерго та НКРЕКП, коли запропонували повернутися до ідеї імпорту струму з Росії. На додачу в надрах Міненерго визрів план прискорення співпраці із Росією за рахунок заборони роботи ТЕС, які не провели ремонті роботи і технічно нібито не готові до повноцінної роботи. У чорний список потрапила кожна друга ТЕС України», - пише експерт у своєму блозі.

Читайте також: Опалювальний сезон рятуватимуть низькими «нічними» тарифами на світло

За словами експерта, закупівельна ціна російської електрики не відповідає реальності: «із врахуванням всіх складових тариф мав би становити 2,5 грн. за кВт-год. Але насправді за дорогу російську електроенергію заплатить бюджет. І лише у серпні на такі цілі буде скеровано 1 млрд. грн».

На думку пана Корольчука, імпорт електроенергії з Російської Федерації до кінця року не знижуватиметься, а навпаки – зростатиме.
«За песимістичними оцінками, якщо до кінця року влада не отямиться і буде далі нарощувати імпорт електроенергії, то протягом серпня-грудня Україна «подарує» Росії як мінімум 7 млрд. грн.», - резюмував пан Корольчук.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, у Міненерго знову заговорили про введення графіків відключення електроенергії для населення. У відомстві нарікають на проблеми з постачальниками вугілля, що і може призвести до знеструмлень в осінньо-зимовий період.

 
Коментарі (0)