ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаУкраїна «урізала» експорт електроенергії

Україна «урізала» експорт електроенергії

Україна через дефіцит вугілля обмежила експорт електроенергії на 50%. Водночас пересічних громадян просять не хвилюватися - мова про відключення електроенергії населенню не йде.

Міністерство енергетики та вугільної промисловості через дефіцит енергетичного вугілля, більша частина якого видобувається в зоні бойових дій на сході України, обмежив експорт електроенергії на 50%, - повідомляє «УНІАН».

«Ми обмежили на 50% (експорт електроенергії - ред.)», - зазначив Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан.

У той же час чиновник підкреслив, що наразі ситуація в енергосистемі України не настільки критична, щоб вводити тимчасове припинення електропостачання населення, як це було в 90-х роках.

«Ще не така критична маса для того, щоб ми почали вводити графіки (обмеження електропостачання - ред.). Ми готуємося до цього, але поки ще не та ситуація», - сказав Міністр.

Крім того Юрій Продан зазначив, що Міненерговугілля веде переговори з обленерго, щоб ті, у свою чергу, домовилися про зниження споживання електроенергії в своїх регіонах.

Нагадаємо, Україна вперше за тривалий період почне імпортувати енергетичне вугілля для забезпечення потреб теплових електростанцій. Забезпечити ТЕС вугіллям власного видобутку сьогодні практично неможливо через бойові дії на сході країни, де розташована велика частина діючих шахт. 50% електроенергії, що виробляється в Україні, генерують АЕС, решта - виробляють ТЕС шляхом спалювання газу і вугілля. Брак газу і зупинка 80% шахт викликали дефіцит енергоносіїв і, як наслідок, електроенергії.

 
Коментарі (0)