ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняУкраїна відсьогодні припинила купувати газ в Росії

Україна відсьогодні припинила купувати газ в Росії

В Україні відсьогодні припинено поставки природного газу з Росії. «Нафтогаз» це пояснює закінчення контракту з «Газпромом» та небажанням останнього підписувати нову тимчасову угоду.

НАК «Нафтогаз України» з 1 липня цього року призупинив закупівлі природного газу у ВАТ «Газпром».  Це зумовлено тим, що 30 червня завершився термін дії додаткової угоди між компаніями, а на тристоронніх переговорах умови подальших поставок не були узгоджені. Про це повідомили у прес-службі «Нафтогазу» напередодні ввечері.

У «Нафтогазі» наголошують, що поставки газу будуть відновлені лише за умови узгодження між двома компаніями спірних пунктів угоди щонайменше до кінця І кварталу наступного року.

«Домовленості мають бути викладені та закріплені у такий спосіб, що надасть кожній зі сторін впевненість у їхньому виконанні. Питання остаточних розрахунків між «Нафтогазом» та «Газпромом» буде вирішено в ході арбітражного розгляду стосовно контракту на поставку газу між «Нафтогазом» та «Газпромом» в Арбітражному інституті Стокгольму», - йдеться у повідомленні.

Крім цього,  у «Нафтогазі» повідомили, що російська сторона відмовилась підписати тристоронній урядовий протокол, який був запропонований європейською стороною та Києвом задля уникнення перебоїв з газопостачанням європейським споживачам взимку.

Відтак, НАК сподівається на сприяння Єврокомісії у вирішенні цього питання. У Компанії також заявляють про готовність до переговорів щодо вирішення питання умов поставок газу в Україну з РФ, однак лише у тристоронньому форматі.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, «Нафтогаз» озвучив позицію України на газових переговорах,  які  вчора проходили у Відні. На думку представників компанії, вирішення газового питання з Росією має бути тристороннім та зобов'язуючим.

 
Коментарі (0)