ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняУкраїна вже зараз повинна убезпечитися від «Південного потоку»

Україна вже зараз повинна убезпечитися від «Південного потоку»

Москва не відмовиться від реалізації проекту «Південний потік», незважаючи на те, що йому прогнозують сумнівні економічні перспективи, тому Україна повинна подбати про свою енергетичну безпеку заздалегідь.

Україна повинна за допомогою диверсифікації поставок газу забезпечити свою енергетичну безпеку до того часу, як Росія побудує газопровід «Південний потік», - інформує «Дзеркало Тижня», посилаючись на екс-посла США Стівена Пайфера.

Стівен Пайфер висловив переконання, що Москва не відмовиться від реалізації проекту «Південний потік», незважаючи на його сумнівні економічні перспективи.

«Росія робить все, щоб економічно впливати на Україну. Очевидно, що «Південний потік» буде побудований в обхід України, навіть якщо це економічно невигідно РФ», - зазначив він.

За його словами, це ще раз підтверджує геополітичну важливість України.

Екс-посол США підкреслив, що Україні необхідно визначитися зі стратегією енергетичної безпеки до наміченого на листопад саміту Східного партнерства у Вільнюсі.

Одним з пріоритетів України в питанні досягнення незалежності від російських енергоносіїв пан Пайфер вважає диверсифікацію поставок і розробку власних родовищ нетрадиційних видів газу.

Нагадаємо, 7 грудня 2012 року в районі міста Анапа Краснодарського краю (Росія) відбулися урочисті заходи, присвячені початку будівництва газопроводу «Південний потік», який постачатиме газ до Європи в обхід території України.

Україна домагається від Євросоюзу відмови від надання преференцій газопроводу, який будується по дну Чорного моря зв'яже Росію з Болгарією.

Українська влада намагається переконати Європейську комісію в тому, що «не доцільно» і «не справедливо» робити винятки для цього проекту.

Українська сторона посилається на директиви ЄС, які передбачають таку можливість у випадках, якщо інвестиції в проект сприяють розвитку конкуренції на загальноєвропейському ринку або ж підвищують безпеку газопостачання Європи. У випадку з «Південним потоком» йдеться виключно про досягнення «геополітичних» цілей Росії. З його допомогою Кремль спробує повернути Україну до своєї сфери впливу.

 
Коментарі (0)