ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняУкраїна збільшила імпорт газу зі Словаччини на 60%

Україна збільшила імпорт газу зі Словаччини на 60%

З моменту відкриття інтерконнектора між українською і словацькою ГТС, Україна імпортувала з західного напрямку 46,016 млн кубометрів газу. Добові обсяги імпорту газу зі Словаччини в Україну значно зросли

З 16 квітня Українська сторона суттєво наростила обсяги імпортованого газу з використанням словацького реверсу через газопровід "Вояни-Ужгород". Приріст склав 58,4%. Таким чином щодоби Україна транспортує по цьому напряму 3,8 млн куб м газу, що на 1,4 млн більше, ніж у попередній період, повідомляє оператор словацької ГТС Eustream.

За даними компанії, в період з 1 по 17 квітня через територію Словаччини Україна імпортувала 46,016 млн. Куб м газу.

Напомнм, що з 1 квітня газовимірювальна станція в Будінце почала працювати в обидві сторони, що дозволило використовувати взаємозалік при трпнспортіровке газу, так званий "віртуальний реверс". Завдяки такому підходу зникла необхідність в перекачуванні значний обсягів газу, що і дозволило збільшити імпорт палива з Словаччини. Максимальна добова вхідна потужність з боку України (на постійній основі) становить 19 млн куб.м. на добу.

Раніше неодноразово згадувалося про те, що російський газовий монополіст "Газпром" блокує поставки газу зі Словаччини, користуючись правом управляти українською ГТС. Ще з 2012 року російський монополіст відмовлявся узгодити заявку на транспортування в Україну (реверс). Така можливість "Газпром" отримав завдяки контракту з "Нафтогазом", яким передбачено право російського монополіста виконувати функції оператора української ГТС на даному відрізку до кордонів ЄС.

 

 
Коментарі (0)