ГоловнаНовини ЖКГТеплоенергетикаУкраїна здатна забезпечити себе власними ресурсами природного газу

Україна здатна забезпечити себе власними ресурсами природного газу

країна володіє значними запасами газу в сланцевих породах. Раніше це були важко видобувні запаси, іншими словами – надто дорогі для видобутку, тому Україна не починала їх розробок.

У перспективі Україна може вийти на 100-відстоткове самозабезпечення власних потреб у природному газі. Таку думку під час прес-конференції 13 лютого 2012 року висловили представники Експертної ради з питань розвитку газової промисловості та ринку природного газу.

Про це «У.К.» повідомили у прес-службі Експертної ради.

«Україна володіє значними запасами газу в сланцевих породах. Раніше це були важко видобувні запаси, іншими словами – надто дорогі для видобутку, тому Україна не починала їх розробок. Сьогодні цими запасами зацікавилися такі компанії як Shell та інші, які мають відповідні технології. Якщо Україна правильно поведе себе з інвесторами, у нас є великі шанси бути незалежною газозабезпеченою державою», - заявив президент Української нафтогазової  академії Богдан Клюк.

Член експертної ради, екс-директор ДК «Укртрансгаз» Ярослав Марчук підкреслив, що розробка запасів нетрадиційних вуглеводнів у США дозволила цій державі вийти на видобуток 100-150 млрд кубометрів на рік.

«Американці добувають цього газу близько  100-150 млрд кубометрів. Тобто вони цю технологію впровадили. Вона не є надто дешевою, але вона може забезпечити енергетичну безпеку держави», - підкреслив Ярослав Марчук.

«Які обсяги будуть в Україні – великі, чи середні, це мають показати дослідження. Але займатися цим питанням безумовно потрібно», - зазначив секретар Експертної ради, генеральний директор ТОВ «Нафтогазбудінформатика» Леонід Уніговський.

«Якщо у сланцевих пластах буде знайдено природний газ, я вважаю, і це підтверджують це наші геологи і  вчені, що Україна може бути абсолютно, 100-відсотково забезпечена, природним газом сланцевих порід», - резюмував Богдан Клюк.

Анна Недогибченко

 
Коментарі (0)