ГоловнаПублікаціїГазопостачанняУкраїна знову «грає» за газовими правилами Росії

Україна знову «грає» за газовими правилами Росії

Якими видалися результати тристоронніх «газових» переговорів, скільки грошей Україна винна Росії за «блакитне» паливо та хто допоможе Києву розрахуватися за поставки природнього газу, – про це читайте у щотижневому огляді новин від «У.К.».

На тижні, що минає, увага громадськості була прикута до тристоронніх переговорів між Україною, Росією та ЄС щодо поставок газу. На перемовинах представники сторін мали визначити, за якими цінами Київ купуватиме російське паливо у літній період. Зокрема, 20 березня у Брюсселі відбулася відповідна зустріч і сторонам вдалося домовитись про ціну природнього газу для Києва. У Міненерго Росії відзначили, що наступні кроки щодо узгодження об’ємів «блакитного» палива, необхідного для заповнення українських підземних сховищ, будуть обговорюватись на рівні «Газпрому» та «Нафтогазу».

«За підсумками чергового раунду переговорів були досягнуті домовленості щодо постачання газу в літній період: найближчим часом «Газпром» і «Нафтогаз України» визначать обсяги газу для закачування в українські ПСГ, що забезпечить проходження наступного осінньо-зимового періоду. Європейська сторона розгляне питання про оплату газу для ПСГ, якщо така необхідність виникне», - йдеться у повідомленні Міненерго.
 
Наступний етап переговорів відбудеться у квітні, дата буде узгоджена пізніше. Крім цього, російська сторона повідомила, що надання знижки на газ буде розглядатися урядом РФ щоквартально через волатильність на нафтовому ринку, адже її вартість закладена у формулу газової ціни.
 
«Знижка може дорівнювати величині мита - 100 дол. при ціні вище 330 доларів за тис куб. м або 30% за ціною нижче», - відзначають у російському Міністерстві.
 
Нагадаємо, дія так званого «зимового пакета», на умовах якого НАК зараз купує газ у «Газпрому», закінчується 31 березня.
 
 
Напередодні проведення тристоронніх переговорів, російська сторона заявила, що не бачить підстав для внесення змін до контрактну базу поставок газу в Україну. Відповідну позицію висловив глава «Газпрому» Олексій Міллер на зустрічі з Прем'єр-міністром РФ Дмитром Медведєвим.
 
«Росії та Україні немає необхідності вносити зміни в діючі контракти на поставку газу. Всі питання регулюються чинною угодою», - сказав пан Міллер. Прем'єр-міністр РФ погодився, що ніяких нових документів не потрібно.
 
Окрім того, Росія не прогавила шансу вкотре «нагадати» Україні про борги за газ. Міністр енергетики РФ Олександр Новак відзвітував, що борг України перед «Газпромом» становить 2,471 млрд дол. з урахуванням пені.
 
Щодо поставок газу в Донбас, пан Новак підкреслив, що російська сторона розглядає їх як поставки в Україну.
 
«Питання щодо оплати цих поставок належить врегулювати на рівні компаній «Газпрому» і «Нафтогазу» - у судовому порядку або позасудовому», - підкреслив він.
 
Він також заявив, що Росія готова обговорити умови постачань газу в Україну до рішення Стокгольмського арбітражу.
 
Примітно, що 19 березня НАК «Нафтогаз України» перерахувала російській компанії «Газпром» 15 млн дол. в якості передоплати за природний газ. Загалом «Нафтогаз» перерахував «Газпрому» 90 млн дол. Як передоплату за поставки російського газу в березні. У середу 18 березня з Росії в українську газотранспортну систему, за оперативною інформацією оператора ГТС компанії «Укртрансгаз», надійшло 11,6 млн куб. м газу.
 
До речі, Європейська Комісія пообіцяла посприяти в пошуках джерел  фінансування для закачування природного газу у підземні сховища України. Загалом мова йде про 1 млрд дол. за шість місяців, коли буде здійснюватись заповнення сховищ.
 
«Мова йдеться про те, що ЄК буде максимально сприяти можливості залучення джерел фінансування українській стороні, будь-то ЄБРР, Міжнародна Фінансова корпорація, Світовий банк чи той же МВФ», - сказав Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин.
 
Чиновник також заявив, що у ЄС розуміють необхідність додаткового фінансування для заповнення підземних сховищ паливом.
 
«Вони позитивно поставилися до того, що його надати. Зараз «Нафтогаз» разом з Міністерством веде конструктивні переговори з великою кількістю учасників, і я думаю, що питання фінансування ми вирішимо», - наголосив пан Демчишин.
 
Нагадаємо, Міністерство фінансів України випустило облігації внутрішньої держпозики для докапіталізації Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» на загальну суму 17,2 млрд грн. 
 
«Протягом лютого Міністерство фінансів України здійснило випуск ОВДП для збільшення статутного капіталу НАК «Нафтогаз України» на загальну суму 17,2 млрд грн», - повідомили у Нацбанку. Згідно інформації НБУ, середньозважена дохідність випущених ОВДП становила 14,5% річних.
 
Нагадаємо, раніше Кабінет міністрів вирішив збільшити статутний капітал НАК «Нафтогаз України» на 31,5 млрд грн за рахунок випуску облігацій внутрішньої державної позики для розрахунків за імпортний газ.
 
Також, на тижні, що минає, стало відомо, що оператор газотранспортної системи «Укртрансгаз» з 1 квітня вводить нові тарифи на послуги транспортування газу магістральними трубопроводами. «Відповідно до постанови НКРЕКП №503 від 03 березня 2015 року, загальний тариф на транспортування природного газу встановлено у розмірі 656,20 грн за тисячу кубічних метрів без урахування податку на додану вартість», - йдеться в повідомленні.
 
Регулятор також встановив середньозважений тариф на транспортування газу магістральними трубопроводами «Укртрансгазу» - 294,40 грн за тис. куб. м без урахування податку на додану вартість.
 
 
До речі, український уряд планує розділити діяльність обласних та міськгазів щодо передачі та розподілу поставок газу до 30 листопада цього року. Такі заходи закладені у Програмі діяльності Кабінету Міністрів, затвердженій розпорядженням №213-р від 4 березня 2015 року.
 
«Забезпечення відокремлення транспортування та розподілу природного газу від інших видів діяльності суб’єктів, які здійснюють діяльність на газовому ринку», – зазначається в Програмі.
 
Крім цього, Програма передбачає розробку до 31 березня порядку формування тарифів на транспортування природного газу магістральними трубопроводами територією України на основі тарифної системи «вхід/вихід», що сприятиме гармонізації українського газового ринку відповідно до законодавства ЄС.
 
Також, у документі зазначається, що до 10 червня уряд розробить проект Закону про розділення діяльності з передання та постачання електроенергії для обленерго. Такі заходи спрямовані на виконання вимог другого та третього Енергопакетів ЄС.
 
Коментарі (1)
Коля Пухов
23 Березня 2015 p. 20:55
Мешканці багатоповерхівок раніше платили за газ по нормативам, а з квітня, мабуть будуть платити за так зване "фактичне" споживання, яке у 3--4 рази перевищує нормативне (аналогічно до того, як сплачують за холодну воду при відсутності квартирного лічильника). Та плюс ухвалене здорожчання на 280 відсотків. Виходить, що у 9 разів більше; ну може трохи скинуть; думаю, буде оплата за газ дорожче у 7--8 разів.