ГоловнаПублікаціїЕлектроенергетикаУкраїнці чекають безкоштовних багатозонних електролічильників - опитування

Українці чекають безкоштовних багатозонних електролічильників - опитування

Економити енергію можливо лише при її чіткому обліку. Тож, громадянам пропонують багатозонні електролічильники, які заощадять кошти. Однак, українці готові до встановлення таких електролічильників лише на безкоштовній основі, а не заради економії.
Україна взяла курс на економію та облік енергоресурсів, в тому числі і електроенергії. Зокрема, у цій сфері громадянам радять переходити на сучасні прилади обліку спожитого світла - багатозонні лічильники.
 
Зауважимо, ці прилади використовуються для визначення обсягу електричної енергії та реалізують процедуру погодинної реєстрації показів засобів обліку та/або реєстрації показів засобів обліку за зонами доби. Оскільки за різними зонами доби діють різні тарифи на електроенергію, такі засоби обліку ще називають багатотарифними. 
 
Встановлення в оселі таких лічильників допоможе  власникам, наприклад, двузонних лічильників з 1 квітня 2015 року отримати знижку в 50% при оплаті за електроенергію, спожиту в нічний час доби (з 23:00 до 07:00), трьохзонних – 60%.
 
Тож, «Україна Комунальна» вирішила поцікавилася у своїх читачів «Чи планують вони переходити на багатозонні лічильники електроенергії?».
 
Відповідне опитування проходило з 22 по 29 червня на електронних шпальтах інформаційного агентства.
 
За його результатами виявилося, що більшість – 54% - опитаних, готові встановити багатозонний електролічильник, однак лише за рахунок обслуговуючої енергопостачальної організації. Ще 17% також планують перехід на такі прилади обліку електроенергії, якщо це дійсно допоможе заощадити на оплаті за світло. Однак, 12% респондентів не вбачають економічної вигоди у встановленні такого лічильника. На їхню думку, він окупиться через роки. 8% опитаних читачів також не готові до переходу на багатозонні лічильники, тому що не хочуть змінювати свій ритм життя. У 8% респондентів уже є такий прилад обліку електроенергії.
 
 
Примітно, нещодавно у столиці ПАТ «Київенерго» заявило про продовження проекту щодо безкоштовної заміни у будинках жителів міста старих електричних однозонних лічильників на багатозонні. Так, вже пощастило мешканцям Теремків, чекають на нові лічильники електроенергії на Лісовому масиві.
 
Загалом же за 6 років реалізації програми «Київенерго» було встановлено 65 тисяч багатозонних електролічильників у будинках мешканців Троєщини, Осокорків, Русанівки, Відрадного, Печерська, Виноградаря, Теремків та Бортничів. Орієнтовна вартість одного багатозонного лічильника поза програмою «Київенерго» становить від 1200 грн. 
 
Тож, «Україна Комунальна» також поцікавилася у своїх читачів: «Чи підтримують вони ініціативу «Київенерго» щодо заміни однозонних електролічильників на багатозонні?».
 
На голосування у респондентів теж був тиждень – з 22 по 29 червня.
 
Згідно з результатами опитування, більшість  - 85% респондентів підтримують ініціативу «Київенерго». З них 57% «за» прилади обліку, якщо лічильники дійсно будуть встановлюватись компанією безкоштовно, а 28% вважають, що це допоможе заощадити кошти на оплаті електроенергії. Однак, 12% не підтримують ініціативу щодо безкоштовного встановлення нових електролічильників: 6% вважають, що це не окупиться, ще 6% респондентів не готові змінювати свій ритм життя заради економії електрики. При цьому лише 4% опитаних читачів повідомили, що в їхніх домівках вже встановлені багатозонні лічильники електроенергії.
 
Коментарі (0)