ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГУкраїнці можуть самостійно звернутися щодо перерахунку пенсій

Українці можуть самостійно звернутися щодо перерахунку пенсій

Працюючим пенсіонерам в Україні автоматичний перерахунок виплат проводять 1 квітня

 

Українцям розповіли, хто і в якому разі може звернутися щодо перерахунку пенсії самостійно.

Як передає "Хвиля", про це йдеться у статті видання "Ми – Україна".

Так, працюючим пенсіонерам в Україні автоматичний перерахунок виплат проводять 1 квітня. Слід зазначити, що Пенсійний фонд бере дані щодо його проведення з Держреєстру застрахованих осіб. Отже, у ньому відображено суми сплаченої за людину чи людиною ЄСВ.

При цьому звернемо увагу на те, що пенсіонер, який працює за законом про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування (ст. 42, ч. 4), може звернутися до ПФУ із заявою про перерахунок.

Зробити це він може у таких випадках:

коли придбає 24 місяці страхового стажу з моменту призначення пенсії або її останнього перерахунку, оскільки це може статися не до 1 березня, а, наприклад, 2 березня;

у разі придбання менше ніж 24 місяці страхового стажу. Однак повертатися можна не раніше, ніж через два роки після призначення або попереднього перерахунку пенсії, та врахують лише додатковий стаж, а розмір зарплати на пенсію не вплине;

якщо працюючий пенсіонер раніше не мав, але придбав 30 років (жінки), 35 років (чоловіки) страхового стажу. У цьому випадку враховують лише додатковий страховий стаж, а зарплату враховують ту, з якої призначено або попередньо перераховано пенсію.

До того ж з урахуванням вищого заробітку працюючим пенсіонерам можуть перерахувати пенсію за віком чи інвалідністю на умовах ст. 69 закону про пенсійне забезпечення.

Зробити це можуть за умови:

не менше двох років поспіль роботи з вищою зарплатою;

не частіше ніж кожні два роки;

це має бути або пенсія за віком, або інвалідністю. Тобто не за вислугою років, не через втрату годувальника.

 

 

 
Коментарі (0)