ГоловнаГоловнеСтатистикаУкраїнці накопичили мільярдні борги за ЖКГ

Українці накопичили мільярдні борги за ЖКГ

Незважаючи на високий рівень оплати, українці продовжують нарощувати заборгованість за послуги ЖКГ. До кінця 2012 року вона склала 12,7 млрд грн, що на 7% більше, ніж в 2011 році

У січні-грудні 2012 року українці виплатили за житлово-комунальні послуги 37 млрд грн, що становить 96,6% від нарахованих сум (38,3 млрд грн). При цьому, в минулому році рівень оплати зріс на 3,2% порівняно з 2011 роком. Тоді побутові споживачі виплатили за послуги 35,8 млрд грн. Але в позаминулому році, на відміну від минулого, населення практично повністю розрахувалося з підприємствами ЖКГ та комунальними службами – тоді рівень недоплати тоді склав всього 1,2%.

У грудні 2012 року українці сплатили 3,8 млрд грн, що на 1 млрд грн більше, ніж у листопаді. Крім того, за останній місяць минулого року рівень платіжної дисципліни покращився майже на 4 процентних пункти в порівнянні з попереднім місяцем. Так в кінці року українці недоплатили за все 22,4% нарахувань, а в листопаді - не внесли 26,3% нарахованих сум.

Поліпшення платіжної дисципліни відбулося на тлі зростання рівня середніх нарахувань на послуги ЖКГ майже на 12%. На одного власника особового рахунку в середньому налічувалося, з урахуванням електроенергії, 539 грн. Найвищий рівень оплати зафіксований у Києві, Житомирській, Закарпатській, Вінницькій областях (98,7-101%), а найнижчий демонструють Київська, Чернівецька та Луганська області (92,9 - 94,7%).

Втім, незважаючи на високий рівень оплати, українці продовжують нарощувати заборгованість. У грудні борг зріс на 8,5% порівняно з листопадом і до кінця року склала 12,7 млрд грн, з урахуванням попередніх періодів. Це на 7% більше, ніж у 2011 році (борг населення склав 11,8 млрд грн).

У структурі заборгованості левова частка припадає на борги за послуги централізованого опалення та гарячого водопостачання. Так, за останні три місяці за їх неоплачувані 28,5% власників рахунків. На другому місці по несплаті - послуги з утримання та прибирання прибудинкових територій. Їх не оплачують більше 21% споживачів.

 
Коментарі (0)