ГоловнаПублікаціїТеплоенергетикаУкраїнці не в змозі підготуватись до опалювального сезону – опитування

Українці не в змозі підготуватись до опалювального сезону – опитування

Влада, заявлючи про активну підготовку до наступного опалювального сезону, закликає українців до термомодернізації своїх жител. Однак, українці не мають можливості оптимізувати енергоспоживаня.
В Україні готуються до наступного опалювального сезону. Так, влада вже пообіцяла достатню кількість вугілля для проходження осінньо-зимового періоду. Наразі, в країні спостерігається дефіцит вугілля в 2,5 млн тонн.
 
Однак, на цьому підготовка чиновників до опалювального сезону 2015 – 2016 років не закінчилась. З 1 травня в Україні піднялися тарифи на централізоване опалення та гаряче водопостачання в середньому на 72%.
 
Українців запевняють, що такі заходи – підвищення плати за комунальні послуги – це найкращий стимул для розвитку енергоефективності та енергозбереження в Україні. Про це заявив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.
 
«Енергоефективність надзвичайно важлива. Уряд вирішив підвищити тарифи ЖКГ. Це кращий варіант – швидко запустити програму енергоефективності. Чим менше людина споживає, тим менше будуть рахунку», – сказав він.
 
Адже, за словами чиновника громадяни занадто багато споживають енергоресурсів.
 
«Найгірше - що це  дуже великий тягар для українців, для їхніх кишень. І ми можемо ліквідувати цей тягар з допомогою програм з енергоефективності», - наголосив Арсеній Яценюк.
 
Нагадаємо, що влада компенсуватиме 20-40% від вартості котлів, що працюють на альтернативних видах палива.
 
Крім цього, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг запропонувала переглянути норми тепло споживання. Реалізувати проект регулятор планує до початку опалювального сезону.
 
 
«Є інша ініціатива, вона стосується перегляду норм споживання тепла. За 25 років жоден уряд не переглядав їх, це спадщина Радянського Союзу. За ініціативою НКРЕКП, МінЖКГ спільно з іншими органами буде переглядати нормативи споживання тепла... Ми сподіваємося, що ця робота буде виконана до наступного опалювального сезону і дозволить відкоригувати планові показники теплоспоживання», - сказав в. о. голови НКРЕКП Дмитро Вовк.
 
Тож, «Україна Комунальна» вирішила поцікавитись у пересічних українців «Чи почали вони готуватись до наступного опалювального сезону?»
 
Відповідне опитування проходило на сторінках інформаційного агентства в період з 27 квітня по 4 травня.
 
І ось які результати ми отримали.
 
Більшість опитаних  – 61%, не готові оптимізувати своє енергоспоживаня, відповідно до вимог уряду. Ще 11% про підготовку до проходження осінньо-зимового періоду 2015-2016 рр. лише думали та подали документи на отримання житлової субсидії. Також 10% респондентів планують перехід на «негазовий» котел. Ще 13% читачів «У.К.» подбали про енергоефективність свого житла раніше. І лише 5% зазначають, що думати про опалювальний сезон ще занадто рано.
 
Коментарі (1)
Коля Пухов
10 Травня 2015 p. 20:30
Ясно, что будет только хуже, например , в ЖКХ качество и количество услуг будет уменьшаться, и одновременно плата за услуги будет расти. Так давайте скажем большое спасибо кравчукам, кучмам, ющенкам и януковичам за то, что они самое благоприятное для страны и мирное время потратили с пользой для себя, но во вред государству и людям.