ГоловнаНовини ЖКГЖитлоУкраїнці отримали у 2,7 разів більше іпотечних кредитів

Українці отримали у 2,7 разів більше іпотечних кредитів

Українські банки повідомили, що у вересні 2021 року видали 943 іпотечні кредити на загальну суму 812 млн. грн.

 

Українські банки повідомили, що у вересні 2021 року видали 943 іпотечні кредити на загальну суму 812 млн. грн. Про видачу нової іпотеки у звітному місяці поінформували 22 фінустанови. Про це повідомляє Нацбанк.

Усього за перші дев'ять місяців року банками видано понад 7,5 тисяч іпотечних кредитів на загальну суму майже 6,1 млрд. грн. Порівняно з відповідним періодом минулого року, нове іпотечне кредитування більш ніж подвоїлося за кількістю договорів та зросло у 2,7 рази у грошовому вираженні.

Кредити на купівлю житла на вторинному ринку нерухомості зберігають домінантні позиції: їхня частка у вересні склала 88% від кількості та 86% від обсягу всіх виданих іпотечних кредитів. Ринок іпотечного кредитування залишається концентрованим: п'ять найактивніших банків уклали майже 90% нових угод.

Середня сума договору у вересні становила 861,1 тис. грн. і була дещо нижчою, ніж у серпні (889,7 тис. грн.) внаслідок зростання частки іпотечного кредитування в регіонах та зменшення середньої суми договору у Києві.

Середньозважена ефективна ставка іпотечного кредиту склала у вересні 15,4% на первинному та 13,6% – на вторинному ринку. З початку року ставки знизилися відповідно на 1,5 в. п. та на 0,3 в. п.

 

 

 
Коментарі (0)