ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГУкраїнці отримуватимуть додаткову платіжну квитанцію за газ

Українці отримуватимуть додаткову платіжну квитанцію за газ

Скоро планують запровадити третій рахунок за газ. Це буде плата за утримання внутрішніх будинкових мереж, яка раніше включалася до загального рахунку за газ

Скоро планують запровадити третій рахунок за газ. Це буде плата за утримання внутрішніх будинкових мереж, яка раніше включалася до загального рахунку за газ.

Про це повідомляє  “ГазПравда“.

Раніше вартість технічного обслуговування була включена у загальний платіж, тож багато українців про це навіть не знали. Чи виконували обласні газові компанії свої зобов’язання з обслуговування внутрішніх газових мереж, димо- та вентканалів, а також газового обладнання у багатоквартирних і приватних будинках, залишається невідомим.

“З 2020 року українці почали отримувати дві платіжки за газ – одну за його постачання, другу – за доставку (розподіл) газу. Але з нових тарифів облгазів на доставку газу виключили плату за технічне обслуговування внутрішньо будинкових систем газопостачання. І поступово втратили чинність нормативно правові акти, які зобов’язували облгази безоплатно здійснювати ТО в житлових будинках на періодичній основі”, – йдеться у повідомленні.

Тепер відповідальність за експлуатацію та утримання в належному стані внутрішніх газових мереж, котлів, газових бойлерів, колонок, справності вентиляції у приміщенні на осіб, які найбільш вмотивовані в їх безаварійній роботі, покладена на їх власників, а саме:

у багатоквартирному будинку за мережі спільної власності в зоні загального використання – на співвласників багатоповерхівки;

у приватному житловому будинку та безпосередньо у квартирах – на їх господаря.

Згідно з законодавством, власник має право обирати організацію, яка за договором та за плату виконуватиме технічне обслуговування внутрішніх газових систем у будинках. Це може бути як місцева газова компанія, так і інші організації, що мають відповідні дозволи.

“Власник буде розуміти, за що саме він буде сплачувати кошти та зможе контролювати виконання договірних зобов’язань виконавця ТО. У законодавстві є застереження, що у випадку незабезпечення технічного обслуговування та поточного ремонту внутрішньо будинкових газових мереж у будинку розподіл природнього газу припиняється”, – йдеться у дописі.

Варто зазначити, що типовий договір, а також тарифи на ТО, ще не затверджені НКРЕКП. Тому укладання типового договору зі співвласниками багатоповерхівки є неможливим. Тому не варто піддаватися на маніпуляції та погрози, коли міськ- облгази вимагають укладення договору.

 

 

 
Коментарі (0)