ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГУкраїнці отримуватимуть субсидії на ЖКП по новому

Українці отримуватимуть субсидії на ЖКП по новому

Український уряд оприлюднив новий порядок надання субсидій побутовим споживачам на оплату комунальних послуг. Посадовці докорінно змінили діючу досі систему.
Кабінет Міністрів оприлюднив свою постанову № 83, якою визначається новий порядок надання побутовим споживачам компенсації додаткових витрат на оплату комунальних послуг. За словами Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, необхідність перегляду існуючого механізму субсидіювання виникла у зв’язку із підвищенням вартості російського природного газу («У.К.» - до 500 дол. за тисячу кубометрів) та тарифного зростання (з 1 травня вартість газу збільшиться на 50%, а у червні на 40% повинна зрости вартість гарячого водопостачання). 
 
«Ми суттєво переглянули модель субсидій і компенсацій, яка працювала в Україні до сьогоднішнього дня», - повідомив пан Яценюк під час суботнього засідання уряду, на якому розглядався документ. Голова уряду планує, що внаслідок прийняття нового порядку субсидіювання кількість домогосподарств, які отримуватимуть субсидії, зросте з 1 млн до 4,5 млн. Але за офіційною статистикою Держстату, у лютому за відшкодуванням оплати послуг ЖКП звернулося лише 139 тис. сімей, що становить 6,7% від загальної кількості українських сімей. Середній розмір субсидії складає 135,4 грн.
 
«Загалом 30% населення України буде покрите безпрецедентною програмою компенсації. Це мільярдні кошти з державного бюджету. Але ми знайшли ці гроші для того, щоб 30% українців не відчули підвищення цін на енергоносії і комунальні послуги. Навіть незважаючи на те, що Росія безпрецедентно підняла ціну на газ і фактично робить все для того, щоб знищити українську економіку і підірвати соціальну стабільність», - наголосив 5 квітня Арсеній Яценюк.
 
Новий порядок виплати компенсацій за додаткові витрати на послуги ЖКП поширюється на сім’ї, якщо середньомісячний сукупний дохід сім’ї за півроку не перевищував величини прожиткового мінімуму для сім’ї. Цей «сімейний» мінімум буде визначатися як сума прожиткових мінімумів для кожного члена сім’ї відповідно до його належності до основних соціальних і демографічних груп населення. Наразі для працевлаштований громадян прожитковий мінімум складає 1218 грн, а для тих, хто не працює – 949 грн. Раніше право на субсидію мали сім’ї, витрати на ЖКП яких перевищують 15% сукупного доходу (для працюючих) та 10% (для непрацюючих).
 
Текст постанови Кабміну №83 можна читати тут.
 
Коментарі (0)