ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГУкраїнці погашають борги за комуналку

Українці погашають борги за комуналку

В Україні стартував "літній" сезон, почали виплачувати травневі субсидії: кількість одержувачів зменшилася в рази, так як більшості субсидіантів доходи дозволяють влітку платити

 

В Україні стартував "літній" сезон, почали виплачувати травневі субсидії: кількість одержувачів зменшилася в рази, так як більшості субсидіантів доходи дозволяють влітку платити за рахунками без допомоги держави. У Мінсоцполітики нам повідомили про підведення підсумків "зимового" сезону субсидій (з опаленням) і повідомили, що видача держдопомоги готівкою буде продовжена. Тим часом Кабмін уже урізав суми на субсидії через скорочення числа одержувачів в порівнянні з минулим роком.

У міністерстві зазначають, що в квітні і травні субсідіанти розрахувалися за "комуналку" краще, ніж в березні. Багато нарешті розібралися: додаткові гроші від держави, що надійшли на пенсійні картки або видані на пошті готівкою, призначені не для проїдання, а на оплату рахунків, в яких вказані суми без урахування субсидій. Це підтверджують і дані Держстатистики: якщо по лютневим рахунках за "комуналку" було сплачено 69,4% сум від нарахованих, то по березневим - 100,9%, а за квітневими - 159,9%, тобто відбулося масове погашення боргів, щоб не залишитися без субсидій на літній період. Проте число одержувачів держдопомоги на оплату компослуг в порівнянні з минулим роком скоротилося значно: з 6,9 млн домогосподарств в опалювальному періоді 2017-2018 рр. - до 4,2 млн в опалювальному періоді 2018-2019 рр. Кабмін в зв'язку з цим вже повідомив про скорочення на 13,56 млрд грн субвенцій з держбюджету місцевим бюджетам на субсидії. Оставшіехся 35,095 млрд грн має вистачити всім одержувачам.

У Мінсоцполітики триває перепризначення субсидій на літній період. Скільки буде субсідіантов, поки невідомо, але, як повідомив нам джерело в Мінсоцполітики, їх виявиться більше, ніж в травні 2018 року. Рік тому держдопомогу в теплий сезон (травень - вересень) отримували всього 1,6 млн домогосподарств, або вчетверо менше, ніж в холодний сезон (жовтень - травень).

Експерти з питань субсидій стверджують, що число одержувачів держдопомоги стабілізується в новому отопсезоне на рівні 3,8-4 млн домогосподарств, це трохи більше 25% від їх загальної кількості. Але потрібен наступний крок: перехід до енергозберігаючих заходів, в яких субсідіанти не зацікавлені, що істотно гальмує процес.

"Багато структури готові давати гранти під утеплення будинків, - розповів нам директор департаменту з питань соцзахисту населення Інституту місцевого розвитку Антон Левицький. - Це, наприклад," теплі кредити ". Але близько 30% коштів повинні вкласти самі мешканці, а субсідіантам це не потрібно , за них все одно платить держава. Механізми, як зробити енергозбереження вигідним для всіх, лише розробляються ".

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин каже, що восени, коли після дострокових виборів Рада сформує новий Кабмін, підхід до субсидій може кардинально змінитися:

"Не виключаю, що монетизацію знову зроблять безготівковій, так як частина одержувачів держдопомоги готівкою в повному обсязі сплатили рахунки. І як стягнути з них борги, неясно. Та й видача грошей на руки набагато складніше технічно, ніж переклад по безналу".

Середній розмір субсидії склав, за даними Мінсоцполітики, 1508 грн на одну сім'ю, але різниця між мінімальною і максимальною сумою виплат відрізняється в 4 рази. Найбільшу держдопомогу - 1729 грн / міс. - отримали сім'ї з доходами 1-1,5 ПМ (1853-2279 грн / чол.). Таких 29%, середній склад сім'ї - 2,1 чол., Вони оплатили самостійно 9% від сум в рахунках. Найчисленніша категорія - 33% - сім'ї з доходом від 0,5 до 1 ПМ (926,5-1853 грн / чол.), Склад сім'ї - 1,873 чол., Їм доплатили по 1667 грн, оплата самостійно - 6% від суми в рахунках. А самі малозабезпечені - з доходом до 0,5 ПМ, їх 5,1%, склад сім'ї 2,58 чол. - отримали по 1564 грн, але оплатили всього 2% від нарахованого. Найменшу субсидію отримали самотні з доходами понад 3 ПМ (5559 грн) - по 429 грн, вони оплатили 25% від сум в рахунках.

Нагадаємо панее Уряд скоротив субвенцію з держбюджету місцевим бюджетам на субсидії.

 

 
Коментарі (0)