ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГУкраїнці повинні самостійно збирати на старість

Українці повинні самостійно збирати на старість

Якщо нинішні показники народжуваності і смертності в Україні залишаться незмінними, то до 2050 року населення скоротиться до 30 млн осіб, серед яких будуть переважати пенсіонери

 

Якщо нинішні показники народжуваності і смертності в Україні залишаться незмінними, то до 2050 року населення скоротиться до 30 млн осіб, серед яких будуть переважати пенсіонери.

На заслужений відпочинок вийдуть люди, народжені в 80-х, коли народжуваність була високою, а утримувати їх буде покоління, народжене після 2000 року. Відповідно, що працюють буде менше, ніж пенсіонерів. Про це Фокус пише в статті "Вимираюча країна".

На думку опитаних експертів, якщо нічого не змінювати, то через 30 років Україна чекає катастрофа: пенсія перетвориться в мінімальну соціальну допомогу, отримувати яку буде до третини жителів країни. Значна частина пенсіонерів також потребуватиме фінансової підтримки держави на лікування, оплату комунальних послуг.

Ольга Бондаренко, експерт з питань пенсійної реформи, ініціатор "Українського пенсійного форуму", впевнена: щоб покрити ці витрати, доведеться збільшувати податки, але бізнес навряд чи це витримає.

Вихід Бондаренко бачить у введенні моделі обов'язкової накопичувальної пенсії і активному пропагуванні добровільних пенсійних накопичень. Така модель працює в розвинених країнах, і вона дає результат. Наприклад, в США коефіцієнт заміщення заробітку пенсіями становить 103%, тобто, завдяки заощадженням американські пенсіонери, виходячи на пенсію, отримують пасивний дохід рівний або навіть вище звичного заробітку.

Україна зможе досягти такого рівня забезпечення пенсіонерів, якщо зуміє сформувати культуру довгострокових заощаджень: люди повинні навчитися відкладати не менше 10% свого доходу протягом усього працездатного періоду.

 

 

 
Коментарі (0)