ГоловнаКоментаріЕлектроенергетикаПрийдешню зиму українці проведуть без світла

Прийдешню зиму українці проведуть без світла

В умовах дефіциту вугілля атомні електростанції могли б замінити ТЕС, проте їм не вистачає маневреності. При цьому, експерти наполягають, що уряд повинен відкрито повідомити людям про те, що їх чекає з електрикою взимку.

Теплові електростанції опинилися без вугілля і скоротили вироблення електроенергії. Відсутня електрика могли б виробити українські АЕС, проте їм не вистачає маневреності. На цьому наголосив член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій України Юрій Корольчук, - повідомляє «ГолосUA».

«Теплові електростанції, що працюють на вугіллі і виробляють 43% електроенергії, опинилися без сировини. Формально, вони можуть виробити меншу кількість електрики. Наприклад, не 70 млрд, а 50 млрд кВт», - сказав він.

А ось решта 20 млрд кВт, за словами експерта, могли б виробляти атомні електростанції.

«Але виникає проблема - атомні електростанції не можуть нарощувати виробництво енергії під час «пікового» споживання. Тобто, з 7:00 до 11:00 та з 18:00 до 22:00. Вони і готові технічно це зробити, але їх не запустиш і не зупиниш. Немає маневреності. Можливо, якщо б були атомні блоки по 200-300 мегават... Але такого немає, будують, переважно, великі. А на теплових станціях - невеликі блоки, їх можна експлуатувати в режимі маневреності», - пояснив він.

Читайте також: Дефіцит вугілля «вдарить» по світлу

При цьому експерт підкреслив, що влада повинна відкрито повідомити людям про те, які проблеми з поставками електроенергії їх чекають взимку, а не просити «тугіше затягнути пояси».

«У найгіршому варіанті, люди будуть сидіти без світла з 18:00 до 22:00, і вранці - з 7:00 до 10:00. У моєму Жеку закупили свічки, знаючи, що будуть відключати світло. Так чому про це прямо не сказати людям, а не обмежуватися загальними фразами про те, що «потрібно просто потерпіти», - сказав він.

Нагадаємо, в Україні через військові дії на Сході закрито близько 80 шахт. Через це в країні утворився дефіцит вугілля.

 
Коментарі (0)