ГоловнаВибір редакціїЕлектроенергетикаУкраїнці відчують електроенергетичний голод

Українці відчують електроенергетичний голод

Україну може накрити хвиля вимкнення електроенергії. Це пов’язано зі заборгованістю споживачів перед підприємствами обленерго. У такому разі світло зникатиме з квартир навіть тих мешканців, які справно платять за нього.

Стрімке зростання заборгованості за електроенергію в Україні може викликати перебої в енергозабезпеченні. Про це заявив голова наглядової ради ПАТ «Київенерго» Іван Плачков, повідомляє ГолосUa.

«Сьогодні ситуація в енергетиці загрозлива. Не виключено, що ми повернемося до автоматичних відключень електроенергії, як у 1990-ті роки, або ж для збереження енергосистеми України доведеться відключати споживачів незалежно від того, платять вони чи ні», - сказав він, коментуючи проблему платежів на енергоринку.

За інформацією видання, у січні-березні 2014 року борги за електроенергію перед підприємствами обленерго зросли на 2,2 млрд грн, що перевищує приріст боргу за весь 2013 рік. На 31 березня ц.р. заборгованість споживачів за електроенергію досягла 15,7 млрд грн.
 
Найбільш злісними неплатниками є водоканали і державні шахти: їх загальний борг за електроенергію на 1 березня 2014 склав 9,6 млрд грн.
 
На думку пана Плачкова, «держапарат повинен зосередитися на системах життєзабезпечення країни: електро-, газо - і водопостачанні, запровадити жорсткий режим економії енергоресурсів». Він нагадав, що споживання енергоресурсів на душу населення в Україні сьогодні в 3,9 рази вище, ніж у середньому по Європі. Експерт вважає за необхідне переглянути енерготарифи.
 
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», за інформацією Державної служби статистики, у січні 2014 року населення України заплатило за електроенергію 1,03 млрд грн (або 139,8% нарахованих за цей період сум). Водночас заборгованість населення з оплати за електроенергію на кінець січня 2014 року склала 3,1 млрд грн.
 
До речі, українці відтягують сплату заборгованості за ЖКП. Так, лише за перший місяць цього року  з населенням було укладено 4,3 тис. договорів про погашення реструктуризованої заборгованості за житлово-комунальні послуги на суму 13,5 млн грн, а сума внесених платежів з урахуванням довгострокових договорів склала 11,9 млн грн.
 
Коментарі (0)