ГоловнаПублікаціїОСББУкраїнці власноруч гальмують розвиток ОСББ – опитування

Українці власноруч гальмують розвиток ОСББ – опитування

Шлях створення ОСББ в Україні не можна назвати одним із найлегших, однак, уряд все ж заявляє, що намагається стимулювати розвиток об'єднань на законодавчому рівні. Самі ж громадяни провину перекадають на владу та прогалини в законодавстві

Не один місяць в Україні точаться суперечки навколо створення та розвитку об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Відтак, народні депутати вирішили все ж вдосконалити, саме процедуру створення об’єднань. Зокрема, з 14 травня цього року внесено істотні поправки в Закон 2001 року під номером 2866 «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку».

Цим законом парламентарі спробували стимулювати процес створення ОСББ у всіх існуючих багатоквартирних будинках. З цією метою на законодавчому рівні врегулювали багато проблем, які раніше виникали перед власниками квартир, що намагалися створити подібні об'єднання.

Однак, не зважаючи на потуги влади сприяти розвитку та створенню нових об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, громадяни все ж не поспішають брати відповідальність за спільне майно.

Так, за інформацією Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, станом на 1 жовтня ц.р. в Україні вже налічується 14 328 ОСББ. Це біля 19% від загальної кількості багатоповерхових будинків країни (74,9 тис. будинків).

При цьому у відомстві підкреслюють, що за січень-вересень 2015 року в регіонах було утворено 556 ОСББ, що приблизно дорівнює минулорічному показнику.

Зауважимо, що протягом 2014 року в Україні було створено 562 таких об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Це значно менше (лише 3,9%), ніж передбачалося загальнодержавною програмою реформування і розвитку житлово-комунального господарства на 2009-2014 роки. 

Читайте також: Створення ОСББ: українські реалії та американська мрія

Тож, «Україна Комунальна» поцікавилась у своїх читачів «Що перешкоджає розвитку ОСББ в Україні?».

Відповідне опитування проходила на електронних сторінках інформагентства в період з 2 по 9 листопада.

Згідно з результатами опитування, 44% респондентів вважають, що розвиток ОСББ гальмує саме населення, котре не бажає брати відповідальність за спільну власність, ще 25% вважають недосконалість законодавчої бази фактором, який сповільнює створення об’єднань. Некомпетентність чиновників і парламентарів на думку 19% опитаних є причиною, що гальмує розвиток ОСББ в Україні, ще 10% звинувачують у цьому ЖЕКи, які сповільнюють процес передачі будинків ОСББ. І лише 2% респондентів вважають, що ОСББ в країні розвиваються динамічно.

 
Коментарі (0)