ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГПідприємствам доведеться змиритися з тарифами на ЖКП

Підприємствам доведеться змиритися з тарифами на ЖКП

Влітку комунальні тарифи для підприємств теплоенергетики та водопостачання були перераховані на 40%. Відтоді вони залишились незмінними. У найближчий час ні зростати, ні зменшуватись тарифи не будуть.

Підвищення тарифів найближчим часом не очікується для підприємств теплоенергетики та водопостачання (ліцензіатів Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг). Про це повідомили у прес-службі Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства.

Згідно з повідомленням, на початку літа переглядалися тарифи на теплопостачання. Це було зумовлено дорогими енергоносіями та збитковістю комунальних підприємств через економічно необґрунтовані тарифи. Тоді тарифи були перераховані в середньому на 40%.

«У складовій тарифів на теплову енергію найбільша питома вага – вартість природного газу, яка становить 60% тарифу. Вартість природного газу для виробництва теплової енергії на сьогодні закладена в сумі 1091 гривень, що економічно необґрунтовано, оскільки це майже в 5 разів нижче ринкової вартості», - пояснила начальник Управління економіки систем життєзабезпечення Мінрегіону Наталія Хоцянівська.

Також вона зазначила, що у підприємств немає обігових коштів для проведення ремонтів, модернізацій, запровадження нових, більш сучасних технологій, заміни обладнання на більш економне. Система застаріла, 57% теплових мереж мають термін використання понад 25 років. Вони вже давно замортизовані й знаходяться в аварійному стані.

«За останньою інформацією, по виробництву теплової енергії відшкодування складає вже 92%», - сказала пані Хоцянівська, додавши, що це розширює можливості підприємств модернізувати виробництво.

Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», Уряд рекомендував Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, підвищити роздрібні тарифи на електроенергію для населення на 10-40%. Про це йдеться у постанові Кабміну №149 від 21 травня ц.р.

 
Коментарі (1)
Sergiy
30 Вересня 2014 p. 09:32
Яке відношення до рівня тарифів має Мінрегіон при наявності державного регулятора? Хотілося б почути думку членів новоспеченої комісії.