ГоловнаНовини ЖКГЖитлоУкраїнцям дозволять реєструвати право власності у недобудованих багатоповерхівках

Українцям дозволять реєструвати право власності у недобудованих багатоповерхівках

Автори закладають норми, які передбачатимуть перехід права користування ділянкою до власника об’єкта незавершеного будівництва без згоди орендодавця

 

Сьогодні квартира в недобудові — це лише юридична примара. Майбутній власник не має жодних гарантій, що врешті-решт зможе оформити свої права на неї. А це призводить до зловживань.

Унормувати ці відносини покликаний законопроект «Про гарантування речових прав на об’єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому» (№5091).

Сам проект складається із 21 статті. Натомість одночасно вносяться зміни до понад 20 інших актів, що регулюють питання власності, її реєстрації, нотаріальних дій, реклами тощо. 

Серед іншого автори закладають норми, які передбачатимуть перехід права користування ділянкою до власника об’єкта незавершеного будівництва без згоди орендодавця.

Майбутню квартиру чи іншу недобудову можна буде передати в іпотеку, довірчу власність чи заставити, вона також уходитиме до складу спадщини. Головне — зареєструвати спеціальне майнове право на відповідний об’єкт у державному реєстрі.

Зрозуміло, що за таких умов забудовник уже не зможе ні продати одну квартиру кільком інвесторам, ні взяти під недобудову кредит, оскільки в реєстрі буде вказане обтяження на такий об’єкт.

 

 

 

 
Коментарі (0)