ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоУкраїнцям можуть почати виплачувати частину доходу від торгівлі національними ресурсами

Українцям можуть почати виплачувати частину доходу від торгівлі національними ресурсами

Українцям, яким виповниться 18 років, пропонують виплачувати допомогу від держави. Так звані "підйомні" для молоді.

Депутати хочуть ввести в Україні систему на зразок тієї, яка існує в Об'єднаних Арабських Еміратах, де кожен житель країни отримує від продажу нафти свій відсоток. "Сегодня" з'ясовували, звідки брати на "підйомні" кошти в Україні? І хто саме зможе претендувати на виплати?

Згідно із законопроектом, всім дітям, які будуть народжуватися в Україні з 2020 року, будуть пропонувати оформити так званий "економічний паспорт українця" - тобто відкрити особовий рахунок, на якому держава буде накопичувати кошти. Отримати їх можна буде після досягнення повноліття.

Але гроші отримають ті, хто все 18 років прожив на батьківщині. Згідно з документом, мова йде про створення "Фонду майбутнього", на рахунках якого і будуть акумулюватися кошти. А наповнювати його будуть, вираховуючи 1% надходжень від продажу корисних копалин, видобутих в Україні.

У перспективі це допоможе зупинити відтік молоді за кордон, вважає автор законопроекту - один з наймолодших депутатів Верховної Ради, 26-річний Дмитро Костюк.

"Щоб був такий стартовий капітал - відкрити свою справу або вступити в хороший вуз - український чи закордонний. А потім повернутися в Україну, вкладати кошти в економіку України. Тому ці кошти повернуться потім в бюджет, ще й в більшому обсязі", - розповідає про ідеї народний депутат України Дмитро Костюк (фракція партії "Слуга народу").

Розраховувати занадто багато на що не варто, кажуть економісти. Підрахували, скільки грошей в середньому може отримати кожен повнолітній. Мовляв, вистачить хіба що на квиток, а не навчання за кордоном.

"Обсяг реалізації різних продуктів - і залізної руди, і нафти, і газу, і вугілля - це близько 400 млрд грн на рік. Якщо ви візьмете 1%, виплатите його після досягнення 18 років, наприклад 500 тисячам молодих людей, припустимо, то вони отримають лише по вісім тисяч гривень. ", - підрахував виконавчий директор Центру соціально-економічних досліджень Дмитро Боярчук.

Але законопроект може спричинити за собою додатковий податок для українців - попереджають фахівці. Тому що нафта і газ ми практично не експортуємо, а споживаємо самі.

"Є фраза в законопроекті, що все це має виплачуватися компанією, яка видобуває. Ми прекрасно розуміємо, що ті кошти однозначно будуть закладені в ціну товару. І це буде додано до тієї ціни, яку ми з вами платимо за енергетичні ресурси", - пояснює виконавчий директор ГО "Економічний дискусійний клуб" Олег Пендзин.

Скопіювати ідилію Арабських Еміратів у нас не вийде, вважають експерти. Корисних копалин в Україні - не в надлишку. Та ще й бюджет - дефіцитний, пояснює економіст Анатолій Амелін. Каже: замість того, щоб просто роздавати гроші, куди було б ефективніше створити цільові програми. Наприклад, надавати гранти або дешеві кредити на якісну освіту, підтримку малого і середнього бізнесу. І виділяти на це, наприклад, 1% від річного кошторису. Тоді гроші будуть повертатися в економіку.

Хочете щоб Ваше волосся виглядало чудово? Переходьте за посиланням https://www.sinergycosmetics.com.ua/ і замовляйте професійну косметику для вашого волосся.

 
Коментарі (0)