ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГУкраїнцям нав'яжуть абонплату за газ

Українцям нав'яжуть абонплату за газ

24 грудня Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг змінила порядок оплати послуг з доставки газу.

24 грудня Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг змінила порядок оплати послуг з доставки газу. Завдяки цьому українці вже в січні отримають відразу два нововведення при оплаті за житлово-комунальні послуги. Перше - замість однієї платіжки за газ будуть приходити відразу дві - окремо за спожитий газ і окремо за його доставку споживачеві. Друге - платіжку за транспортування газу за січень доведеться сплатити наперед, тобто вже в січні, а не в наступному місяці.

Таке зобов'язання, пояснює співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич, Україна взяла на себе ще при укладанні угоди про асоціацію з Євросоюзом, де ціна газу як товару відокремлена від ціни за розподіл газу. Цей принцип уже реалізований і на ринку України, де є оператори, які постачають газ, а є оператори, які цей газ розподіляють між кінцевими споживачами.

«Раніше розподільні компанії повинні були чекати, поки з загальних платежів їм буде виділена їх частка на утримання газорозподільних систем. Все на ринку знають, що суми, які виділяються на їх підтримку в працездатному стані, не покривають витрат. Зараз ці компанії відразу отримають свої гроші, а не чекатимуть подарунка з панського плеча», - додає експерт в сфері енергетики і керівник спеціальних проектів науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев.

Новації мають виключно технічний характер, тому сума двох платежів у принципі не повинна відрізнятися від суми в нинішній «об'єднаної» платіжці. Однак деякі категорії українців все-таки можуть постраждати при поділі платіжок.

Як випливає із заяви Регіональної газової компанії, яка в даному випадку представляє інтереси операторів ГРС, оплата за доставку газу буде здійснюватися не тільки в опалювальний сезон, а цілий рік. При розрахунку за основу береться обсяг споживання протягом попереднього «газового року» (жовтень-вересень). Сума кубів газу, спожита за рік, множиться на тариф на доставку, а потім ділиться на 12 щомісячних платежів.

Це означає, що оплачувати доставку в найближчий рік доведеться в будь-якому випадку - незалежно від того, чи буде газ за фактом споживатися чи ні. Адже тариф за доставку вже визначено фактичним споживанням за минулий рік. Іншими словами, газом можна і не користуватися, але платіжки за доставку все одно доведеться оплачувати.

Перш за все це торкнеться тих українців, хто надовго виїжджає з дому, наприклад, заробітчан. Не варто сподіватися на нерухому стрілку на лічильнику - борги все одно набіжать. Це неминуча плата, пояснюють експерти, за можливість в будь-який момент часу підключитися до газової системи і купити певний обсяг газу. У таких випадках, щоб не платити за «повітря», рекомендується оформити відмову від послуги і відрізати газ повністю.

Правда, в січні ефективно запрацює і послуга, яка полегшить життя тим українцям, кого лякають новомодні гаджети - особисті кабінети в інтернеті і додатки в смартфонах. Плюси від цього відчують насамперед пенсіонери, які намагаються спожити газу трохи, але комісія за платіж у відділеннях банків в деяких випадках може виявитися порівнянною з сумою самого платежу за ту ж доставку.

Оплату за газовим платіжками, пояснили в РГК, можна буде здійснити навіть через старенький мобільний телефон - вона зніметься з мобільного рахунку. Але скористатися ним зможуть тільки клієнти мобільного оператора «Київстар», який бере за таку послугу 1,5% комісії. 

 
Коментарі (0)