ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГУкраїнцям назвали квітневий тариф на електроенергію

Українцям назвали квітневий тариф на електроенергію

Уряд коливається називати тарифи на більш віддалену перспективу, однак, скільки буде коштувати електрику в наступному місяці, вже можуть сказати достовірно

 

Стало відомо, яким буде тариф на електроенергію в квітні. Уряд коливається називати тарифи на більш віддалену перспективу, однак, скільки буде коштувати електрику в наступному місяці, вже можуть сказати достовірно.

Тариф на електроенергію в квітні вирішено залишити таким, як зараз - по 1,68 гривні за кВат * год. Про це повідомив в ході своєї прес-конференції глава уряду Денис Шмигаль. При цьому він зазначив, що така вартість навіть близько не дотягує до ринкової. Тому, рано чи пізно, тариф на електроенергію доведеться підвищувати.

Яким чином його підвищувати, в уряді ще обмірковують. За словами самих чиновників, там вже перебрали з десяток різних варіантів, але поки ні на одному не зупинилися.

На сьогодні достовірно можна сказати лише наступне:

в квітні тариф на електроенергію буде залишатися незмінним - по 1,68 гривні;

тариф переглянуть і збільшать, але не в квітні, і, швидше за все, не в травні;

підвищення тарифу відчують лише ті, хто споживає багато електроенергії;

для них тариф на електроенергію зросте влітку, і він буде вище 2,50 гривні.

Отже, в уряді сперечаються нема про прийдешнє підвищення тарифу - це вже вирішене факт. Там не можуть визначитися, з якого показника споживання його підвищувати. Розглядалися показники в 300, 500 і 1000 кіловат * годин. Найбільш ймовірно, що зупиняться на позначці в 500, але це ще не остаточно, і все може змінитися.

Логіка адептів нового, підвищеного, тарифу така: більше електрики споживають люди, які живуть у великих будинках і квартирах, і мають багато електроприладів. Ну, а оскільки у них все це є, то, очевидно, і є гроші, щоб оплатити користування цими приладами. Такі міркування небезпідставні.

Однак прихильники цієї "теорії" забувають (або навмисне забувають) про тих людей, які використовують електрику для опалення своїх будинків - не дуже великих і не дуже багатих. А між іншим, у них в опалювальний сезон лічильник намотує по 1000 кВат і вище.

Однак підвищувати тариф однозначно треба. Деякі пропонують підвищити його для всіх, без винятку, приблизно на 30%, щоб дотягнути його до собівартості електроенергії. Хоча і собівартість - також дуже відносне поняття. Адже в загальному тарифному "котлі" змішують і дешеві мегавати, отримані від атомних станцій, і супердорогі "зелені тарифи", за якими оплачується енергія з відновлюваних джерел.

 

 

 
Коментарі (0)