ГоловнаПублікаціїЗаконодавствоУкраїнцям пояснили, коли заборонять продаж пластикових пакетів в усіх точках торгівлі

Українцям пояснили, коли заборонять продаж пластикових пакетів в усіх точках торгівлі

Починаючи з 2022 року в Україні заборонять продаж пластикових пакетів в усіх точках торгівлі та сфери обслуговування (за винятком певних випадків), а з березня 2022 року з магазинів зникнуть надтонкі й тонкі пакети
Починаючи з 2022 року в Україні заборонять продаж пластикових пакетів в усіх точках торгівлі та сфери обслуговування (за винятком певних випадків), а з березня 2022 року з магазинів зникнуть надтонкі й тонкі пакети, про це розповів заступник міністра охорони навколишнього середовища та природних ресурсів Руслан Стрілець в ефірі телеканалу "Дом".
 
Згідно зі статистикою, кожен українець використовує 500 пластикових пакетів щорічно.
 
"При цьому в більшості випадків кожен пакет використовують тільки раз. Цей весь вплив призводить до того, що ми з вами, скажімо так, споживаємо з їжею п'ять мікрограмів пластику на тиждень", – уточнив Руслан Стрілець.
 
Урядовець зауважив, що з березня 2022 року з магазинів зникнуть надтонкі й тонкі пакети.
 
Як виняток їх будуть використовувати тільки для упаковки риби, м'яса, сипучих продуктів, або ж льоду.
 
Не заборонені будуть й щільні пакети, які можна використовувати кілька разів.
 
В якості альтернативи експерти пропонують біорозкладні пакети, які, зазвичай, виготовляють з крохмалю або ж целюлози. Але зараз ціна таких пакетів вища за вартість класичних, до яких усі звикли.
 
"Але я впевнений у тому, що ті потужності з виробництва упаковки, які зараз є в Україні, вже почали перебудовуватися", – додав він.
 
На думку заступника міністра, з кожним днем ​​собівартість таких біорозкладних пакетів знижуватиметься, оскільки "з'являтиметься певна конкуренція на ринку".
 
Крім того, він уточнив, що коли заборона набуде чинності, українців не будуть штрафувати за використання пластикових пакетів – покарання торкнуться тільки бізнесу.
 
Перший штраф – від 1 700 до 3 400 грн. За повторне порушення доведеться заплатити від 3 400 до 8 500 грн.
 
Нагадаємо, Верховна рада остаточно заборонила використання пластикових пакетів. За документ проголосували 297 парламентаріїв.
 
Закон №2051-1 забороняє використання:
  • надлегких пластикових пакетів;
  • легких пластикових пакетів товщиною до 50 мкм;
  • оксоразгалающіхся (оксобіоразглагающіхся) пластикових пакетів. 
 
Коментарі (0)