ГоловнаПублікаціїТарифи ЖКГУкраїнцям пообіцяли прості та справедливі субсидії на «комуналку»

Українцям пообіцяли прості та справедливі субсидії на «комуналку»

Які зміни у механізмі нарахування житлових субсидій чекають українців, яким категоріям громадянам будуть надавати пільги на «комуналку» автоматично, а кому пророкують справедливі компенсації на ЖКП - читайте у щотижневому огляді новин від «У.К.»
З підвищенням тарифів на житлово-комунальні послуги в Україні зростає соціальне напруження. Тож, уряд вирішив розв`язати цю проблему житловими субсидіями. Чиновники наввипередки повідомляють громадян про новий механізм надання пільг на оплату ЖКП, який зроблять ще простішим та доступнішим для пересічних українців.
 
Крім цього, урядовці не забувають нагадувати, що й теперішня система нарахування субсидій працює безперебійно. І проблем, які б могли спричинити її зупинку немає. Про це заявив Міністр соціальної політики Павло Розенко.
 
«Аналіз ситуації показує, що системних проблем, серйозних, таких, які могли б гальмувати надання субсидій - немає! Всі ці розмови про «все пропало», система субсидій мовляв не працює… Працює! Нехай люди звертаються, ми надамо усю допомогу», - зазначив пан Міністр.
 
Однак, у відомстві відзвітували про результати надання держаних компенсацій на ЖКП в регіонах. Так, пан Розенко заявив, що найкращий рівень надання житлових субсидій зафіксовано у Вінницькій, Дніпропетровській, Житомирській, Львівській, Полтавській, Сумській, Чернігівській областях та Києві, де призначено 60-80% субсидій від загальної кількості поданих заяв.
 
Критична ситуація з оформленням державних компенсацій на оплату ЖКП - у Запорізькій, Івано-Франківській, Кіровоградській, Одеській, Рівненській та Хмельницькій областях. Там призначення субсидій фіксується на рівні 10-30% від загальної кількості поданих заяв.
 
Крім цього, пан Міністр наголосив, що показники надання житлових субсидій постійно збільшуються.
 
 
«Якщо в перші три тижні у нас було 30-40 тис. призначень субсидій щотижня, то за минулий тиждень ми призначили близько 140 тис субсидій. Люди стали робити менше помилок при заповненні декларацій і заяв. Крім того, місцеві органи влади стали використовувати переваги реформованої системи субсидій і надавати більш якісні послуги», - наголосив чиновник.
 
В свою чергу, у вищих колах Кабінету Міністрів запевняють, що малозабезпеченим громадян влада компенсує вартість житлово-комунальних послуг за «новими» економічно обґрунтованими тарифами. Про це заявив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.
 
«Той, кому не вистачає грошей на оплату житлово-комунальних тарифів, повинен отримати від держави субсидію. Людина не повинна турбуватися про те, що через те, що в неї низькі життєві стандарти, в неї не вистачає коштів на оплату послуг ЖКГ», - заявив Прем’єр.
 
Крім того, в кінці тижня Верховна Рада прийняла кілька законопроектів щодо спрощення механізму надання субсидій пенсіонерам та людям з інвалідністю. Зокрема, документ зобов’язує підрозділи соцзахисту за спрощеним порядком призначати та надавати житлові субсидії непрацюючим пенсіонерам та непрацюючим інвалідам без звернення громадянина, а працюючим пенсіонерам та працюючим інвалідам за зверненням громадянина з поданням довідок про доходи.
 
А учасникам АТО, згідно з свіжоприйнятим законопроектом, парламентарі обіцяють нараховувати справедливі пільги на оплату «комуналки». Так, проектом Закону передбачається при нарахуванні субсидії на ЖКП цим категоріям громадян, до сукупного доходу не враховувати отримані ними у період участі у проведенні АТО грошове забезпечення та інші виплати і види соціальної допомоги.
 
Не оминули увагою урядовці і пільговиків у транспорті. У Мінсоцполітики вже заговорили про необхідність монетизації пільг на проїзд та реформування системи пільг з метою посилення адресності їх надання. Про це заявив очільник відомства Павло Розенко.
 
 
«Система пільг у своєму нинішньому вигляді більше існувати не може. Ми розробляємо механізм адресного надання пільг і, я думаю, що транспортні пільги чекає монетизація. Сьогодні держава відшкодовує перевезення пільговиків транспортним підприємствам. Це виключно корупційний механізм. Ми маємо залишити право на безкоштовний проїзд, але кошти повинні відшкодовуватися безпосередньо людині», – сказав пан Розенко.
 
Він також наголосив, що, зважаючи на складну економічну ситуацію, уряд прийняв рішення у поточному році зберегти право безкоштовного проїзду практично для всіх категорій пільговиків. 
 
Однак, все той же уряд, обіцяючи пільги для всіх, наголошує на все ще занижених тарифах на «комуналку». Прем`єр-міністр Арсеній Яценюк сказав про це в ефірі одного з українських телеканалів.
 
«Буде визнано, що ці тарифи занижені. Ці тарифи не відповідають сьогоднішньому реальному рівню. І ми йшли на це свідомо. 20 років ціна на енергетичні ресурси не відповідала ринковій ціні», - зазначив пан Яценюк.

Перебудувати своє сприйняття - процес не з легких. Також це стосується і держави в цілому. Центр Соціальних Змін допоможе Вам перетворити застарілу систему. Більш детально ознайомитися з інформацією можна на сайті csz.org.ua.

 
Коментарі (1)
Коля Пухов
21 Червня 2015 p. 18:21
Якщо ви все життя працювали відмовляючи собі і своїм дітям навіть у необхідному і за все життя наскладали 1,5-2 тис. доларів і поклали їх у банк на депозит, то тепер при заповненні заяви на субсидію та декларації ви маєте вказати, що отримуєте дохід від розміщення депозиту, написати суму доходу, вказати банк, де поклали гроші. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Про яку субсидію ви тепер мрієте? У вас лежать гроші в банку, значить ви ще можете платити.