ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняУкраїнцям роз’яснили тонкощі заповнення заяви на поставку газу

Українцям роз’яснили тонкощі заповнення заяви на поставку газу

Нацкомісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг роз’яснила умови оформлення заяви-приєднання до умов договору постачання природного газу побутовим споживачам.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, у зв’язку із численними зверненнями споживачів надала роз’яснення щодо оформлення Заяви-приєднання до умов договору постачання природного газу побутовим споживачам, передає прес-служба регулятора.

Комісією на виконання вимог Закону України «Про ринок природного газу» були розроблені і прийняті 30.09.2015 Правила постачання природного газу (постанова НКРЕКП № 2496) та Типовий договір постачання природного газу побутовим споживачам (постанова НКРЕКП № 2500) та зареєстровані в Міністерстві юстиції 06.11.2015 за № 1382/27827 та 1386/27831 відповідно.

Згідно з положеннями пункту 4 розділу ІІІ Правил постачання природного газу для забезпечення приєднання до умов договору постачання природного газу побутовим споживачам усіх діючих побутових споживачів, об'єкти яких знаходяться в межах закріпленої території постачальника із спеціальними обов'язками, останній надсилає кожному споживачу Заяву-приєднання до умов договору постачання природного газу побутовим споживачам (з персоніфікованими даними щодо споживача та його об'єкта) разом із супровідним листом за формами, встановленими додатками 1 та 2 до Типового договору постачання природного газу побутовим споживачам відповідно.

Пунктом 1.4 розділу І Типового договору передбачено, що Заява-приєднання є письмовою заявою-приєднанням до умов договору і складається побутовим споживачем відповідно до вимог договору. Заява-приєднання містить персоніфіковані дані щодо споживача та є невід'ємною частиною договору.

Згідно з пунктом 4.5 розділу ІV Типового договору розрахунки споживача за договором здійснюються за рахунками, які виписуються постачальником, та/або квитанціями абонентської книжки постачальника. Спосіб оплати визначається побутовим споживачем в Заяві-приєднанні.

При цьому побутовий споживач не обмежується у праві здійснювати оплату за цим договором через банківську платіжну систему, шляхом он-лайн переказу, поштового переказу, внесення готівки через касу постачальника та в інший не заборонений законодавством спосіб.

Порушення газопостачальними підприємствами вищезазначених вимог законодавства можуть бути підставами для застосування Комісією до ліцензіатів штрафних санкцій, передбачених положеннями статті 59 Закону, зокрема, у вигляді накладення штрафу у сумі до 850 тис. гривень.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, у минулому місяці мінімальна вартість газу для промислових споживачі склала трохи більше 5600 грн за тисячу кубометрів палива. При цьому, максимальна ціна зафіксована на рівні 6612 грн за 1 тис. куб. м.

 
Коментарі (0)